Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap



Datum 18 december 2009
Betreft vliegende brigade zeer zwakke scholen

Met deze brief informeer ik u over mijn voornemen om "vliegende brigades" in te zetten op zeer zwakke scholen teneinde het aantal zeer zwakke scholen sneller te laten dalen. In februari 2009 heb ik u het actieplan zeer zwakke basisscholen toegezonden (Tweede Kamer, vergaderjaar 2008 ­ 2009, 31 293, nr. 28). De diverse acties uit het plan zijn gerealiseerd of in gang gezet. Hoewel de effecten van de acties pas op termijn meetbaar zijn heb ik nu al een extra actie in gang gezet: vliegende brigades voor zeer zwakke scholen. In het belang van de kinderen moeten alle mogelijkheden benut worden.

Actieplan zeer zwakke scholen
In het kader van het actieplan zeer zwakke basisscholen zijn, bovenop de maatregelen die reeds waren genomen, de volgende punten gerealiseerd: De inspectie heeft een Tussentijds Kwaliteitsonderzoek (TKO) ingevoerd waardoor scholen na één jaar het predicaat zeer zwak kunnen verliezen. De inspectie heeft haar interventiebeleid aangescherpt voor zwakke en zeer zwakke scholen (zie ook Tweede Kamer, vergaderjaar 2008 ­ 2009, 31 700 VIII, nr. 211).
De PO-Raad heeft haar plan voor de versterking van bestuur en schoolleiding in uitvoering genomen. De analyseteams van de PO-Raad hebben op vrijwel alle scholen die sinds juni 2009 zeer zwak zijn geworden een analyse uitgevoerd. Er zijn kwaliteitsakkoorden gesloten met de school- en provinciebesturen in Friesland en Groningen. Drenthe volgt spoedig. Met de Islamitische Scholen Besturen Organisatie zijn afspraken gemaakt over de verbetering van de kwaliteit van het islamitisch onderwijs. Het wetsvoorstel goed onderwijs, goed bestuur is besproken met en aangenomen door de Tweede Kamer. De invoering van het wetsvoorstel is daarmee een stap dichterbij gekomen.

De effecten van de diverse maatregelen zijn pas op termijn meetbaar. Per 1 december 2009 zijn er echter nog steeds 97 scholen zeer zwak. Terwijl de doelstelling is om dit aantal per medio 2011 terug te brengen naar 45.

Het terugdringen van het aantal zeer zwakke scholen gaat naar mijn mening niet snel genoeg. Nog steeds krijgen teveel kinderen onderwijs van te slechte kwaliteit. Om een versnelling aan te brengen in de vermindering van het aantal zeer zwakke scholen heb ik besloten vliegende brigades in te stellen voor zeer zwakke scholen.
a
na 1 van 2 Pagi





Datum Vliegende brigades zeer zwakke scholen
Vanaf maart 2010 kunnen zeer zwakke scholen voor (speciaal) basisonderwijs en

(voortgezet) speciaal onderwijs een beroep doen op een `vliegende brigade'. De PO/B&S/178004

vliegende brigades hebben de volgende kenmerken:
De vliegende brigades zijn snel inzetbaar en zijn gericht op het implementeren van veranderingen op het niveau van de school en de klas. Het gaat om hulp bij de uitvoering en niet om advisering. De vliegende brigades werken vanuit standaard modules zodat het wiel niet telkens opnieuw hoeft te worden uitgevonden. Natuurlijk wel met aandacht voor de specifieke situatie van de school.
De modules sluiten aan bij de indicatoren die de inspectie gebruikt bij het oordeel zeer zwak en bij de analyses van de PO-raad. Dit om ervoor te zorgen dat de energie wordt gestoken in de verbeteringen die het meest nodig zijn.
Voor de vliegende brigades worden alleen de beste professionals geselecteerd. De vliegende brigades krijgen een aparte training om zo de professionaliteit verder te waarborgen.
De vliegende brigades zijn gratis voor de zeer zwakke scholen.

De vliegende brigades zorgen voor snelle en professionele hulp die erop gericht is verbeteringen aan te brengen op die indicatoren, waarop de school volgens de inspectie onvoldoende scoort. Het gaat daarbij uiteraard niet om eenmalige verbeteringen, maar de vliegende brigades moeten de zeer zwakke scholen op zo'n manier helpen dat ze in het vervolg zelf professioneler kunnen handelen. De vliegende brigades ondersteunen, anders geformuleerd, de scholen bij de gewenste verbeteringen; ze nemen het werk niet over. Dit met als doel dat de deelnemende scholen de kwaliteit van het onderwijs zodanig verbeteren dat ze slagen voor het tussentijds onderzoek dat de inspectie uitvoert. Daarmee kan de school het predicaat zeer zwak snel verliezen en, nog steeds onder verscherpt toezicht van de inspectie, de verbeteringen verduurzamen.

De vliegende brigades worden in beginsel ingesteld tot september 2011. Voor de vliegende brigades stel ik maximaal 1,7 miljoen beschikbaar.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma

Pagina 2 van 2