Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2009Z24805

Vragen van de leden Karabulut, Jasper van Dijk en Langkamp (allen SP) aan de ministers van Justitie, voor Wonen, Wijken en Integratie, voor Jeugd en Gezin en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over onderzoek naar het slaan van kinderen tijdens koranlessen in Den Haag. (Ingezonden 17 december 2009)


1
Wat is uw reactie op de brief van de gemeente Den Haag waaruit blijkt dat er in de periode december 2008 tot en met 24 november 2009 49 signalen van mishandeling tijdens koranlessen zijn geconstateerd? 1)


2
Per wanneer is er actie ondernomen om de mishandeling te doen stoppen? Is het waar dat de El-Islam moskee heeft geweigerd aan onderzoek mee te werken? Bij welke andere moskeeën en/of organisaties zijn signalen van mishandeling tijdens koranlessen geconstateerd?


3
Waarom is geen van de ouders bereid gevonden om melding bij de politie te doen van mishandeling? Zijn er ouders die van de mishandeling afwisten? Zo ja, welke actie wordt er ondernomen ten aanzien van deze ouders?


4
Deelt u de mening van de gemeente dat dit aantal bovenmatig is, dat het wijst op een patroon en dat het in andere sociale leefmilieus niet in deze mate voorkomt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid om te onderzoeken of dergelijke signalen ook elders voorkomen?


5
Is het waar dat het Openbaar Ministerie (OM) strafrechtelijk onderzoek zal instellen? Zo ja, hoelang zal dit onderzoek duren? Zo nee, waarom niet?


6
Welke mogelijkheden zijn er om vrijwilligers, leraren en bestuurders die zich (mede) schuldig hebben gemaakt aan mishandeling of wellicht medeplichtig zijn door niet in te grijpen op non-actief te stellen en te vervolgen?


7
Hoe worden de Koranlessen gefinancierd? Worden de lessen direct of indirect gefinancierd door de overheid?


8
Wordt door de Inspectie van het Onderwijs toezicht uitgeoefend op koranlessen? Zo ja, bent u bereid om de mate van toezicht op de koranlessen te intensiveren? Zo nee, bent u bereid koranlessen onder toezicht te plaatsen en controles uit te laten voeren door de inspectie?


9




Bent u bereid het aan de Kamer toegezegde verkennend onderzoek naar de kwaliteit van het islamitisch godsdienstonderwijs op weekendscholen voor 1 januari 2010 naar de Kamer te sturen? Zo nee, waarom niet?


10
Is er voldoende kennis en kunde bij hulpverleners, justitie, politie en overheid om dit probleem te herkennen en op te treden? Zo nee, wat gaat u hieraan doen?


1) Brief gemeente Den Haag d.d. 15 december 2009, Kenmerk: rm 2009.330 - BSD/2009.5407 RIS 169144