Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2009Z25022

Vragen van de leden Karabulut en Jasper van Dijk (beiden SP) aan de minister voor Wonen, Wijken en Integratie en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over de aanbesteding van de inburgering in Rotterdam. (Ingezonden
18 december 2009)


1
Is het waar dat bij de voorlopige gunning van de aanbesteding van de inburgering in Rotterdam de ROC's 1) Albeda en Zadkine buiten de boot zijn gevallen? Zo ja, wat is uw oordeel hierover?


2
Is het waar dat als de ROC's Albeda en Zadkine de aanbesteding niet gegund krijgen er massaontslagen van docenten zullen volgen? Zo ja, hoeveel ontslagen? Bent u bereid om maatregelen te treffen om massaontslagen te voorkomen en de Kamer hierover te informeren?


3
Ziet u inmiddels in dat bij aanbesteding van de inburgering vaak niet de kwaliteit maar de prijs centraal staat en dit tot verslechtering van het inburgeringsonderwijs leidt? Zo ja, bent u bereid om de marktwerking terug te draaien? Zo nee, hoeveel massaontslagen moeten er volgen voordat u dit wel inziet?


4
Deelt u de mening dat de financiële gevolgen van geen gunning aan de ROC's Albeda en Zadkine de kwaliteit van het educatieonderwijs kan verslechteren? Zo ja, bent u bereid maatregelen te treffen om verslechtering van het educatieonderwijs te voorkomen en de Kamer hierover te informeren? Zo nee, waarom niet?


5
Deelt u de mening dat er geen verplichting voor gemeenten bestaat om inburgeringsonderwijs Europees aan te besteden en gemeenten ook onderhands kunnen gunnen of instellingen kunnen subsidiëren? Zo ja, bent u bereid gemeenten actief te wijzen op alle mogelijkheden om het inburgeringsonderwijs te organiseren en de Kamer hierover te informeren? Zo nee, waarom niet?


1) ROC: Regionaal Opleidingscentrum

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden Depla en Dijsselbloem (beiden PvdA), ingezonden 17 december 2009 (vraagnummer 2009Z24835)