Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa en NZa consulteren over samenwerking binnen zorggroepen


18-12-2009

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nodigen zorggroepen, zorgverzekeraars, cliëntenorganisaties, brancheorganisaties en onafhankelijke deskundigen uit om te reageren op het consultatiedocument dat zij gezamenlijk hebben opgesteld over de samenwerking binnen zorggroepen. Zowel de NMa als de NZa krijgen regelmatig signalen dat het voor veldpartijen onduidelijk is wat vanuit een mededingingsrechtelijk kader wel en niet is toegestaan bij de samenwerking van overwegend eerstelijnszorgaanbieders. De toezichthouders hebben daarom een document opgesteld waarin zij toelichting geven op de wijze waarop de mededingingsregels zoals opgenomen in de Mededingingswet (Mw) en de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) van toepassing zijn op de zorggroepen. Daarnaast stellen zij in dit document een aantal specifieke vragen om te achterhalen waar er voor belanghebbenden eventueel nog onduidelijkheden zijn. Iedereen wordt uitgenodigd om een schriftelijke reactie te geven op het consultatiedocument. Ook organiseren de NMa en de NZa een consultatiebijeenkomt om hun richtlijnen te presenteren en belanghebbenden de gelegenheid te geven vragen te stellen en aan te geven of er nog onduidelijkheden zijn.

Zorggroepen zijn organisaties van overwegend eerstelijnszorgaanbieders die met zorgverzekeraars contracten sluiten om de chronische zorg, bijvoorbeeld voor diabetes, COPD en hartfalen, in een bepaalde regio te coördineren en uit te voeren om zo de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Beide toezichthouders begrijpen dat de markt waarin de zorggroepen zich bevinden een markt in transitie is, waarbij partijen hun rol nog moeten vinden. Het is van belang dat de zorg op een integrale gecoördineerde manier wordt aangeboden en dat er samenwerkingsrelaties ontstaan tussen de verschillende multidisciplinaire spelers in een keten. Het is echter van belang dat hierbij de grenzen van de Mw en de Wmg worden gerespecteerd.

Kijk hier voor het document met daarin de consultatievragen. Reacties kunnen tot uiterlijk 15 februari 2010 worden gestuurd naar ketenzorg@nmanet.nl of ketenzorg@nza.nl.
Aanbiedingsbrief NMa-NZa CoDo Zorggroepen