CDA

Gerda Verburg: Maatregelen tegen Q-koorts pijnlijk maar noodzakelijk vanwege belang volksgezondheid

Het kabinet heeft besloten dat in de strijd tegen Q-koorts alle drachtige geiten op de besmette bedrijven moeten worden geruimd. Het ruimen van alle dieren geeft volgens deskundigen van het RIVM, de hoogste bescherming voor de volksgezondheid. Omdat besmette dieren de Q-koorts bacterie Coxiella Burnetti niet voortdurend uitscheiden, kunnen met het testen veel besmette dieren over het hoofd worden gezien waardoor tijdens het komende lammerseizoen toch veel bacteriën in het milieu kunnen worden gebracht. Met alle nadelige gevolgen vandien.

Niet-drachtige dieren op besmette bedrijven worden gespaard: zij worden gevacinneerd en voor de dieren geldt een levenslang fokverbod.

Minister Verburg kwam woensdag 16 december jl zelf naar de veehouders in Wijchen om de maatregelen toe te lichten. âHet zijn zware maatregelen maar wij moeten deze nemen, vanwege het belang van de volksgezondheid. Deze maatregelen doen ook mij pijn, vanwege de geiten natuurlijk maar zeker ook voor de boeren. Voor hen gaat het om hun levenswerk.â Na afloop sprak zij van een âheftig en emotioneel gesprekâ.

De minister stelt verder een algemeen fokverbod in voor alle bedrijven met melkgeiten of-schapen. Reden is dat bedrijven die nu niet-besmet lijken in de loop van de komende maanden toch besmet blijken te zijn omdat de dieren niet voortdurend de bacterie uitscheiden. Voor deze bedrijven is het niet wenselijk dat zij uitbreiden. Het fokverbod is van toepassing tot 1 juli 20010. Verder is er een verbod op het uitbreiden van melkgeiten- en melkschapenbedrijven.

De ruiming door de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) begint maandag 21 december. Dit gebeurt op de bedrijven zelf. Volgens de minister geschiedt de raming op de âmeest dierenwelzijnvriendelijkste manier, namelijk met een injectie.â Bedrjjven die het eerst lammeren zijn het eerste aan de beurt. Er wordt niet geruimd tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling.

De minister meldde de Tweede Kamer donderdag dat het aantal besmette bedrijven inmiddels is opgelopen tot 60.

Verburg zal de komende weken een aantal van de geruimde bedrijven bezoeken.