Rathenau Instituut


Escher, het Droste-effect en strandbeesten

Hallucinerende computer animaties en waggelende pvc-buizen. Wiskunde kan tot mooie creaties leiden. Spinoza te Paard trok 15 december een volle zaal met bespiegelingen over wiskunde als kunst.

Hendrik Lenstra is hoogleraar fundamentele Wiskunde aan de Universiteit Leiden. Hij liet zien hoe Escher wiskunde verwerkte in zijn kunstwerken. Door in te zoomen op de Prentententoonstelling uit 1956 zien we herhaling na herhaling van hetzelfde beeld. Twee `Droste-effecten' vallen op. Maar hoe kreeg Escher het voor elkaar om de lijnen voort te zetten zonder in de knoop te raken? En wat gebeurt er in het blanco midden van de prent, het verdwijnpunt van al die lijnen?

Bewegende beelden en meer uitleg

Na de pauze betrad Theo Janssen het podium met zijn inmiddels wereldwijd befaamde strandbeesten. Dit zijn `kunstmatige vormen die niet van eiwit zijn gemaakt, zoals alle vormen van leven', zei de kunstenaar-uitvinder zelf. Ze bestaan uit stukken pvc-buis. Die zijn mechanisch zo ingenieus aan elkaar verbonden dat ze zichzelf kunnen voortbewegen. Uitgebreide berekeningen over de juiste verhoudingen en combinaties van de verbindingen op zijn Ataricomputer resulteerden in twaalf getallen die de oplossing boden.

De strandbeesten zijn inmiddels zo'n hit geworden dat Theo Janssen een veelgevraagd spreker is. Bekijk een lezing van hem op www.ted.com

Spinoza te Paard gaat in 2010 verder. Data en onderwerpen volgen.

NWO organiseert samen met Paard van Troje, NRC Next en het Rathenau Instituut Spinoza te Paard. Onder het motto O ngehoorde Kennis verkennen winnaars van de NWO-Spinozapremie in het Paard van Troje de grenzen van de wetenschap. Spinoza te Paard wordt gepresenteerd door Rathenau-medewerker Christian van 't Hof.