Kema


Global contact.

Issue 4-2009

Global Contact, het wereldwijde tijdschrift van KEMA, wordt ieder kwartaal onder 13.000 klanten en relaties van KEMA verspreid. Global Contact biedt een breed platform. Het tijdschrift bevat nieuws over KEMA en artikelen waarin inzicht wordt gegeven in de kritische ontwikkelingen en onderwerpen die vandaag de dag in de energiesector en industrie spelen, evenals in diverse projecten waar KEMA en haar klanten momenteel aan werken.

In deze uitgave:

"Voor een klimaatverandering is een energierevolutie nodig" - "De klimaatwetenschap heeft aangetoond dat het energiesysteem volledig op de schop moet en er een radicale koerswijziging vereist is, en wel nú," zo zegt Nobuo Tanaka, directeur van het Internationale Energie Agentschap.

Ligt de toekomst in gelijkstroom? - Op verschillende vlakken komt wisselstroom onder druk te staan van gelijkstroom. KEMA ondersteunt een overschakeling naar gelijkstroom, een ontwikkeling die in deze tijden van verandering talrijke kansen biedt.

Een soepele aansluiting van consument naar elektriciteitsnet - De 'smart grid'-technologie (intelligente netwerken) biedt een nieuwe vorm van interactie tussen de consumenten en hun elektriciteitsvoorzieningen. Bij volledige toepassing zal het smart grid de consument beter in staat stellen duurzame energiekeuzes te maken en de kosten van het energieverbruik te beheersen.

De regie in handen van de consument: IT en energie komen samen - Grote bedrijven gespecialiseerd in informatie- en communicatietechnologie, evenals energie- en kennisbedrijven, houden zich bezig met het ontwikkelen van geavanceerde toepassingen, instrumenten en methoden waardoor de manier verandert waarop we omgaan met ons energieverbruik en onze aansluiting met nutsbedrijven. KEMA is op zowel formele als informele wijze betrokken geweest bij verschillende marktpartijen die nieuw zijn in de energiemarkt en deze een andere vorm geven.

Verkoop van KEMA Quality: een ingrijpende gebeurtenis in onze geschiedenis - Met de officiële verkoop van KEMA Quality aan de Duitse veiligheidsexpert DEKRA op 1 november 2009, heeft KEMA een kernactiviteit afgestoten die al sinds het ontstaan meer dan tachtig jaar geleden als een van de hoekstenen van het bedrijf heeft gefungeerd. Deze afsplitsing is echter ook een belangrijke stap in KEMA's aanhoudende ontwikkeling richting een internationaal prominent en energiegericht kennisbedrijf dat zich specialiseert in zakelijke en technische consultancy, en in het keuren, testen en certificeren van hoogspanningsproducten en -systemen. Pier Nabuurs gaat verder in op de verkoop van KEMA Quality en op het optimaal gebruikmaken van geboden kansen.

Zuivere prestatietesten - Hoe kunnen we nagaan of de energiecentrale die we hebben laten bouwen, ook daadwerkelijk aan de specificaties voldoet? Worden onze belangen wel voldoende gedekt door het Energie-inkoopcontract? En wat zijn de werkelijke energie- en warmteproductie van een centrale na jarenlange exploitatie? KEMA's deskundigen hebben de hele wereld afgereisd om volledig duidelijke en inzichtelijke antwoorden op dergelijke vragen te kunnen geven.

Spoorwegen: een veilig en milieuvriendelijk systeem - Zowel binnen als tussen de stedelijke gebieden onderling is vervoer per elektrisch spoorwegsysteem een milieuvriendelijk en veilig alternatief voor het personen- en goederenvervoer over de weg. Toch is er zelfs in de spoorwegindustrie ruimte voor innovatiegerichte verbeteringen qua energie-efficiëntie, gegevensverwerking en veiligheid.

Beheer van een veilige en betrouwbare gasinfrastructuur - Zonder de juiste informatie of instrumenten om informatie op het juiste moment te verwerken kan een gasleidingbeheerder geen weloverwogen strategische beslissingen nemen over de status van de verschillende onderdelen van een gasleidingnetwerk. PiMSlider is het aangewezen instrument voor het volledig verwerken van informatie.