SGP


18 - 12 - 09 | Van der Staaij kandidaat-lijsttrekker SGP

Van der Staaij kandidaat-lijsttrekker SGP

Het bestuur van de SGP heeft mr. C.G. van der Staaij unaniem voorgedragen als lijsttrekker van de SGP bij de Kamerverkiezingen die gepland staan voor 2011. Ook de Raad van Advies was eensgezind over de voordracht. De definitieve besluitvorming hierover heeft plaats op Deo volente 27 maart aanstaande. Dan moet de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de SGP zich uitspreken over de voordracht van het partijbestuur.

Kees van der Staaij (41) zit vanaf 1998 in de Tweede Kamer. De âpromotieâ van de huidige nummer twee van de SGP-fractie in de Tweede Kamer komt niet als een verrassing. Van der Staaij is met zijn elf jaren kamerlidmaatschap inmiddels een van de meest ervaren en kundige parlementariërs.

Van der Staaij volgt ir. B.J. van der Vlies op. Die kwam in 1981 in de Kamer, en daarmee is hij op dit moment het kamerlid met de meeste ervaring (ânestorâ) en met veel gezag. In 1986 werd de nu 67-jarige Van der Vlies voor het eerst SGP-lijsttrekker. Hij was dat daarna nog zes keer. In 2006 stelde hij zich voor nóg een periode beschikbaar.

Onvoorziene omstandigheden daargelaten, blijft Van der Vlies kamerlid tot de volgende Kamerverkiezingen: âGelukkig doe ik mân werk nog steeds met veel genoegen en is mân gezondheid nog goed. Daar ben ik dankbaar voor. Ermee stoppen is geen makkelijke beslissing, maar iedereen zal begrijpen dat het na bijna dertig jaar kamerlidmaatschap goed is om bij de volgende verkiezingen het vaantje over te dragen. Er staat een hele goede opvolger klaar.â

De rest van de kandidatenlijst wordt eind volgend jaar vastgesteld. Dat gebeurt op basis van een voordracht van het SGP-partijbestuur en de inbreng van de plaatselijke kiesverenigingen.

Nadere informatie:
W. Kolijn, voorzitter SGP, 06 2243 4273
Menno de Bruyne, voorlichter SGP-fractie Tweede Kamer, 06 1254 1741


---

CV mr. C.G. (Kees) van der Staaij

Van jongs af aan trok de politiek mij erg aan. Die liefde werd verder aangewakkerd tijdens mijn rechtenstudie in Leiden. In die tijd ging ik vrijwilligerswerk voor het SGP-Studiecentrum doen. Als 29-jarige kwam ik in 1998 in de Tweede Kamer. Als jongste Kamerlid van de oudste politieke partij.
Mijn drijfveer is: vanuit bijbelse waarden en normen herkenbaar en constructief een steentje bijdragen aan goede besluitvorming. Van verkeerveiligheid tot de zorg voor aids-wezen wereldwijd, van de bestrijding van kinderporno tot de veiligheid in Israël, van de aanpak van verloedering in stadswijken dichtbij tot de steun voor vervolgde christenen ver weg.

Politiek is voor mij een roeping, maar ook een ambacht. Dat vraagt een intensieve en creatieve inzet om mijn overtuiging dat het op veel fronten anders kan en moet, om te zetten in concrete bijdragen aan debatten, moties en amendementen. In de Kamer ben ik als lid van een kleine fractie op veel terreinen actief. Juist die veelzijdigheid van onderwerpen en activiteiten maakt het Kamerwerk boeiend en verrassend.

Om werkelijk volksvertegenwoordiger te zijn, is het steeds weer nodig vanuit de praktijk âgevoedâ te worden door allerlei mensen. Gelukkig zijn er mogelijkheden te over: gesprekken, e-mails, werkbezoeken, spreekbeurten â te veel om op te noemen. Daardoor wordt helder zichtbaar tegen welke knelpunten burgers aanlopen, variërend van sluisproblemen in de binnenvaart tot de mogelijkheden voor adoptie-nazorg. Ik stel er een eer in volksvertegenwoordiger te zijn: open ogen en oren te hebben voor iedereen die met concrete knelpunten komt. Kortom: vanuit een vaste overtuiging in woord en daad gericht te zijn op het welzijn van héél Nederland, met open oog voor de noden in het buitenland.

Onderwijs

- vwo Reformatorische Van Lodensteinscholengemeenschap te Amersfoort, van 1980 tot 1986

- rechten: staats- en bestuursrecht Rijksuniversiteit te Leiden, van 1986 tot december 1990

- rechten: vrije studierichting Rijksuniversiteit te Leiden, van januari 1991 tot juni 1991

Loopbaan

- (aankomend) stafjurist stafafdeling bestuursrechtspraak, kamer voor centrale-overheidszaken, Raad van State, vanaf 15 augustus 1992
- stafjurist stafafdeling bestuursrechtspraak, kamer voor lagere-overheidszaken, Raad van State tot 1 april 1996
- adjunct chef-jurist afdeling bestuursrechtspraak, Raad van State, van 1 april 1996 tot 19 mei 1998

- lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 19 mei 1998

Nevenfuncties
Bestuurslid Stichting fractiebijstand SGP
Voorzitter klachtencommissie Stichting Ouderenzorg Waarnemend voorzitter Commissie van Beroep VBSO Plv. lid Commissie voor geschillen VBSO
Lid bestuur Guido de Bres-Stichting, Wetenschappelijk Instituut SGP Voorzitter Adoptievereniging Gereformeerde Gezindte Lid Raad van Toezicht en Advies Gevangenzorg Nederland