Groen!

Vervuiling Zenne: regering moet al het nodige doen om dergelijke rampen te vermijden

door Wouter Van Besien (Groen!), Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid), Annemie Maes (Brussels parlementslid) op 18 december 2009 in "Milieu en natuur"

Groen! is, samen met vele Vlamingen en Brusselaars, verontwaardigd over de milieuramp die zich heeft voorgedaan in de Zenne, de Rupel en het Scheldebekken ten gevolge van de éénzijdige sluiting van het waterzuiveringstation Brussel-Noord. Het zuiveringstation Brussel-Noord werd eindelijk opnieuw opgestart en de zuiveringscapaciteit moet nu zo snel mogelijk naar 100% worden gebracht. Groen! eist een volledig onderzoek en duurzame maatregelen zodat dergelijke vermijdbare rampen zich nooit meer kunnen voordoen.

Groen! heeft in het verleden altijd hard gevochten voor het proper maken van de Zenne én voor de installatie van een waterzuivering in Brussel. Wat nu gebeurd is, is onbegrijpelijk en onvergeeflijk. Dat de houdgreep van Aquiris zo lang heeft kunnen aanslepen is onaanvaardbaar. Er moet een grondig onderzoek komen naar de chantagehouding van Aquiris. De concessie met Aquiris moet zeker opnieuw worden bekeken.

Ook moet er een onderzoek worden opgestart om na te gaan of de overlegprocedures tussen de gewesten wel voldoende zijn. Duidelijke afspraken maken goede vrienden maar zijn vooral essentieel om adequaat te kunnen reageren. Brussels minister van Leefmilieu Huytebroeck en Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege moeten samen degelijke procedures uitwerken en een actieplan ontwikkelen om de aangebrachte schade te herstellen. Brussels minister Huytebroeck en Vlaams minister Schauvliege zijn van nu af aan bondgenoten in de strijd tegen Aquiris. Ze moeten samenwerken om de schade vergoed te krijgen.

Groen! vraagt tevens dat alles in het werk gesteld wordt om het zuurstofgehalte in de getroffen rivieren weer op peil te brengen. Doordat het afvalwater van 1,1 miljoen Brusselaars ongefilterd in de Zenne werd geloosd is het zuurstofgehalte in het rivierwater drastisch gedaald zodat de vissen zuurstofrijker water hebben opgezocht. De waterkwaliteit moet zo snel mogelijk weer op peil worden gebracht.

Groen! vraagt ten slotte dat alle contracten van openbaar nut die de verschillende overheden hebben afgesloten met privébedrijven grondig onderzocht worden zodat dergelijk eigengereid gedrag van een privébedrijf zich nooit of te nimmer nog kan voordoen. Wat zou ons land doen als Electrabel/Suez op een dag zou beslissen om ons land zonder stroom te zetten omdat ze in de clinch ligt met de federale regering. Zoiets is toch onvoorstelbaar?

Alle groene mandatarissen zullen de komende weken de kwestie op de voet volgen zowel in de regering als in de parlementen als lokaal. Wat er de laatste dagen gebeurd is, mag zich nooit of te nimmer meer voordoen.

Contact: Wouter Van Besien -
Deel Deel
Wouter Van Besien

Voorzitter Groen!
Filip Watteeuw

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter
Annemie Maes

Fractievoorzitter Brussels Parlement
Ondervoorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie www.annemiemaes.be