Openbaar Ministerie

16 maanden gevangenisstraf in vastgoedzaak

18 december 2009 - Functioneel Parket

De rechtbank Haarlem heeft twee verdachten in het vastgoed fraudeonderzoek Klimop veroordeeld tot 16 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf vanwege witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Hun bedrijven moeten een boete betalen van 17.000 euro.

De twee mannen stelden hun bedrijf beschikbaar voor het doorbetalen van rekeningen. Ze stuurden facturen aan Bouwfonds waar geen zakelijke prestatie tegenover stond. In totaal hebben zij op deze manier 18 miljoen euro weggesluisd naar de overige verdachten in de vastgoedfraude. Een groot deel belandde uiteindelijk in de zakken van de hoofdverdachten.

Deze twee verdachten hebben openheid van zaken gegeven over de fraude en hun rol daarin. De rechtbank heeft, net als het Openbaar ministerie, de opstelling van de verdachten in het onderzoek meegewogen in de straf. De officier van justitie van het Functioneel Parket had 18 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist en een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.

Klimop

De twee mannen die vandaag zijn veroordeeld zijn de eerste twee verdachten uit de vastgoed fraudezaak Klimop die voor de rechter moesten verschijnen. Het functioneel parket verdenkt ongeveer 125 (rechts)personen van betrokkenheid bij fraude in de vastgoedwereld.

Een aantal verdachten zal in dit onderzoek een transactie aangeboden krijgen, een aantal zullen worden gedagvaard. Medio 2010 wordt er een regiezitting gepland.