Ministerie van Economische Zaken

Van der Hoeven reikt Deshima Netherlands Awards 2009 uit

18 december 2009 | nieuwsbericht | Innovatiebeleid | Zevende Kaderprogramma | Internationaal innoveren

Tijdens het jaarlijkse Dujat December Dinner op donderdag 10 december 2009 heeft Minister Van der Hoeven voor de tweede keer de Deshima Netherlands Awards uitgereikt. Met deze prijs wil EZ het belang van Japanse investeringen in Nederland onderstrepen.

De Deshima Netherlands Awards zijn in 2007 door de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken) en de Dutch & Japanese Trade Federation (Dujat) geĂŻntroduceerd en worden om het jaar uitgereikt aan succesvolle Japanse investeerders in Nederland.

400 jaar handelsbetrekkingen Nederland en Japan

In het jaar dat de 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Japan worden gevierd, is de Deshima Netherlands Award in de categorie 'well- established' uitgereikt aan Teijin, een wereldwijd opererend chemie- en farmacieconcern. Sekisui S-Lec, een wereldleider op het gebied van multi-layer technologie ontving de award in de categorie 'newcomer'.

De bedrijven ontvingen de prijs vanwege hun economische impact in Nederland en hun innovatieve karakter. Daarnaast speelden hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid en de wisselwerking met het Nederlandse bedrijfsleven een belangrijke rol in de beoordeling.

Economische relatie

In haar speech refereerde Minister Van der Hoeven aan de lange en hechte economische relatie tussen Japan en Nederland. De Minister benadrukte dat wederzijds vertrouwen een belangrijke rol speelt in de bloeiende handelsbetrekkingen tussen beide landen. In Nederland zijn momenteel zo'n 400 vestigingen van Japanse bedrijven gevestigd, met een gezamenlijke omzet van 12 miljard euro en een werkgelegenheid van 27.000 banen.