Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

Spoorwegen slecht voorbereid op winter
ROVER vindt de chaos bij de spoorwegen van donderdag 17 december onnodig. Wegens sneeuwval werd de dienstregeling deze dag rond Utrecht bijna volledig platgelegd, chaos en enorme vertragingen in heel Nederland waren het gevolg. De sneeuwval was al lang van tevoren aangekondigd, maar door het niet werken van wisselverwarming en door slechte informatievoorziening stonden treinreizigers de hele dag in de kou.

Donderdag 17 december kwam de winter in het land met de eerste grote sneeuwbui van dit seizoen waardoor er grote files in de ochtendspits stonden. De spoorwegen bleken het echter nog zwaarder te hebben: tot laat in de avond, nadat de files al waren opgelost en sneeuwbuien het land hadden verlaten, bleven treinreizigers met vertragingen te maken hebben.

ROVER vindt het kwalijk dat ProRail zich niet beter op de winter heeft voorbereid. Temeer omdat dit niet voor het eerst is. De komst van de sneeuw was al dagen eerder voorspeld. Op diverse plaatsen heeft de wisselverwarming niet gewerkt, waardoor wissels vastvroren. Drukke knooppunten zoals Utrecht Centraal raakten door de ontregelingen verstopt waardoor de verkeersregelaars het niet meer aankonden.

Ook de informatievoorziening was slecht. Meerdere treinen stonden langer dan 30 minuten langs het perron te wachten terwijl de reiziger van niemand hoorde of en wanneer de trein nog zou vertrekken. ROVER vindt het niet acceptabel dat de treindienst zo zwaar ontregeld raakt en reizigers aan hun lot worden overgelaten bij de eerste sneeuwbui die een sneeuwdekje van een paar centimeter achterlaat. ProRail dient ervoor te zorgen dat het "drukstbereden spoorwegnet van Europa" winterhard is, en daarvoor zal men de hand in eigen boezem moeten steken.
Pagina geplaatst: 18 december 2009