Gemeente Doetinchem

Persbericht, 18 december 2009

Gemeenten en woningcorporaties maken samen een visie op het wonen in de Achterhoek

Alleen ga je sneller, samen kom je verder: dat is de insteek waarmee zeven gemeenten, vijf corporaties en de Provincie Gelderland op 18 december de intentieverklaring ondertekenden om te komen tot een regionale woonvisie. De regio Achterhoek krijgt in de toekomst te maken met een afnemende bevolkingsgroei. Dit heeft gevolgen voor de woningmarkt. Het optimaal benutten van de kansen en het voorkomen van de negatieve effecten zijn de twee belangrijkste redenen om samen een regionale woonvisie op te stellen. Ook willen de ondertekenaars de verantwoordelijkheid nemen om elkaar niet te beconcurreren, maar juist samen van de Achterhoek een sterke regio maken.

De komende maanden werken de overheden en woningcorporaties samen met adviesbureau Atrivé aan de visie.

Ook de regio Achterhoek zal in de toekomst te maken krijgen met afnemende bevolkingsgroei. Dat is niet altijd een slechte ontwikkeling. Een meer ontspannen woningmarkt biedt meer keuzevrijheid voor mensen. Ze hebben meer te kiezen en maken een omslag naar kwaliteit. De minst gewilde woningen kunnen dan leeg komen te staan. Aan de andere kant betekent een dalend aantal inwoners een verminderd draagvlak voor voorzieningen en tast daarmee de leefbaarheid in gemeenten aan. De woonvisie gaat daarom in op de kwaliteit van de bestaande woningen in onze regio. Wat moet er gebeuren om die zo toekomstbestendig mogelijk te maken.

Een afnemend aantal inwoners wil nog niet zeggen dat er geen nieuwe woningen nodig zijn. De huishoudensgroei zet nog even door omdat mensen met steeds minder mensen in een huis gaan wonen. De woonvisie zal daarom ook ingaan op de behoefte aan nieuwbouw. Niemand kan in de toekomst kijken. De regionale woonvisie zal daarom verschillende scenarios naast elkaar presenteren.