Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z24837

Vragen van het lid Peters (GroenLinks) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over een redelijke en billijke vergoeding voor de onafhankelijke productiesector. (Ingezonden 17 december 2009)


1
Herinnert u zich de aangenomen motie Peters 1) die de regering verzoekt de Kamer te informeren over de voortgang van het gesprek tussen de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met de onafhankelijke productiesector over een redelijke en billijke vergoeding en uw toezegging de Kamer over de uitkomsten van dat gesprek te informeren?


2
Herinnert u zich tevens uw uitspraak dat u het niet meer dan logisch vindt dat makers een redelijke vergoeding krijgen en dat de publieke omroep het aan zijn bijzondere status verplicht is om redelijke contracten met rechthebbenden af te sluiten?


3
Is het waar dat inmiddels de vertegenwoordigers van scenarioschrijvers, regisseurs en uitvoerende kunstenaars vele gesprekken hebben gevoerd, maar dat die gesprekken op niets zijn uitgelopen omdat de NPO op haar standpunt blijft dat de afkoop van de rechten in één keer een fatsoenlijke regeling is? Deelt u dat standpunt van de NPO?


4
Bent u ook van mening dat de systematiek van artikel 45d van de Auteurswet meebrengt dat de billijke vergoeding voor de overdracht van exploitatierechten moet worden losgekoppeld van de vergoeding voor de geleverde arbeid?


5
Hebt u kennisgenomen van het document Introductie Portal Audiovisuele Makers waarin de collectieve beheersorganisaties en de beroepsorganisaties een nieuw model hebben ontwikkeld om de rechten van makers passend te regelen? 2) Zo ja, hoe beoordeelt u dit model?


6
Bent u bereid de Kamer te informeren over de laatste stand van zaken? Welke actie gaat u ondernemen zodat er een redelijke en billijke vergoeding komt voor de onafhankelijke productiesector, de oorspronkelijke makers en uitvoerende kunstenaars?


1) Kamerstuk 31 356, nr. 43

2) www.stichtingnorma.nl