Gemeente Venlo


Persbericht
Datum 18 december 2009 Nr. 219

Postkantoor volwaardige derde variant Museumkwartier

Het Postkantoor biedt goede kansen voor het ontwikkelen van het Museumkwartier in Venlo. Naast de twee eerdere varianten -MuseumPlein en MuseumPark- zal daarom een derde variant worden meegenomen genaamd MuseumForum. Hiermee zijn drie modellen in beeld voor de masterplanfase in 2010.

Het rijksmonumentale postkantoor biedt voldoende ruimte voor een Tajirimuseum, museum Van Bommel van Dam en mogelijk een publieksbalie van het Gemeentearchief. De aangebouwde vleugel aan de Deken van Oppensingel zou dan worden vervangen door aansprekende nieuwbouw. In combinatie met een uitbreiding van het Limburgs Museum ontstaat een sterk geheel aan de ingang van de binnenstad.

"Het aantrekkelijke van het MuseumForum is dat de kosten beduidend lager lijken te zijn dan van de eerste varianten," zegt wethouder Peter Freij van Cultuur. "Het eerste deel van de Deken van Oppensingel wordt hierbij verkeersluw, zodat een soort stadsplein ontstaat. Een parkeergarage voor 600 auto's is onder de Deken van Oppensingel is niet haalbaar. Maar die kan prima landen onder het Julianapark, vlakbij dus. Ook het Mikwe krijgt in deze variant een prominente plek."

Op 1 juli 2009 boog de gemeenteraad van Venlo zich over de resultaten van een eerste verkenning naar het Museumkwartier. Twee varianten bleken te voldoen aan de globale eisen. Een die zich meer op het Julianapark richt (MuseumPark), en een die een markant nieuw gebouw aan het Koninginneplein plaatst (MuseumPlein). Op verzoek van de raad is hierna een derde variant bekeken die inzoomt op de mogelijkheden van het Postkantoor. Begin 2010 zal het nieuwe college zich uitspreken over de op te stellen projectopdracht voor de masterplanfase. Deze moet in het voorjaar resulteren in een principekeuze voor één nader te bestuderen variant. Deze zal tegen de zomer verder zijn uitgewerkt en financieel onderbouwd, waarna provincie en gemeenteraad een besluit kunnen nemen.

"De intentieovereenkomst met de familie Tajiri is in goed overleg met een half jaar verlengd," besluit wethouder Freij. "Daar ben ik blij mee want er is veel belangstelling voor de collectie bij andere musea."

­ EINDE PERSBERICHT ­


1