Ingezonden persbericht

Klimaatspecial in VNG Magazine nr. 29/30 vrijdag 18 december 2009

Klimaatspecial Na Kopenhagen
Los van alles wat op internationaal niveau wel of niet beslist gaat worden in Kopenhagen: zeker is dat er een grote rol is weggelegd voor de lokale overheden. Hoe vergaat het hen na Kopenhagen? Dat is het thema van deze klimaatspecial van VNG Magazine.
v Impressie van het Nederlandse traject van de klimaattrein, zaterdag 12 december.
v Landelijke en politieke politici steggelen in VNG-klimaatdebat over elkaars aandeel.
v Wat is de beste manier om het klimaatbeleid te meten?
v Huizen vangt zon en wind op dak stadhuis.
v De weg naar 3 maart. Hoe krijg je milieu en duurzaamheid op de agenda van raadsverkiezingen en collegebesprekingen.
v Energie besparen in bestaande woningen met behulp van duurzaamheidsleningen.
v Op naar honderd procent duurzaam inkopen, van aardgas tot toiletpapier.
v Vijf bestuurders vertellen over hun klimaatbewustzijn.

* Hoe beleefden wethouders de klimaattop?
Lokale bestuurders maakten geen deel uit van de nationale onderhandelingsdelegatie tijdens de Klimaattop in Kopenhagen. Maar ze waren wel ter plekke en keerden vol optimisme terug. VNG Magazine sprak met de wethouders Marijke Vos van Amsterdam en Lian Merkx van Delft.

* Hans Engels in verzet tegen veiligheidsregio's
De veiligheidsregio bemoeilijkt de noodzakelijke herinrichting van onze bestuurlijke organisatie. Ze versterkt de centralisatie van bevoegdheden, verzwaart de bevoegdheden van benoemde bestuurders en holt de positie van de lokale democratie uit. Dat is het standpunt van senator en staatsrechtgeleerde Hans Engels (D66).

* Tijd voor nieuwe jongerenwerker
Na de fikse kortingen in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw zit het jongerenwerk weer in de lift. Aldus de MOgroep in het rapport 'De staat van professioneel jeugd- en jongerenwerk in Nederland anno 2009'.

* Rekenkamer: geen voorwaarden aan decentralisatie-uitkeringen
Ministers stellen bij zogeheten decentralisatie-uitkeringen vooraf niet zelden voorwaarden aan gemeenten die ze niet kunnen afdwingen, zo vindt de Algemene Rekenkamer. Bovendien zijn die voorwaarden in strijd met het principe dat gemeenten die uitkeringen vrij kunnen besteden.

* Ter Horst wijst kritiek op Wet veiligheidsregio's af
Minister Guusje ter Horst van BZK is blij dat de meeste fracties in de Eerste Kamer in grote lijnen positief staan tegenover een regionale aanpak van de rampenbestrijding en crisisbeheersing. Zij hoopt met de memorie van antwoord bij de Wet veiligheidsregio's de laatste aarzelingen weg te kunnen nemen.

* Besluit koopzondagen Westland voorgedragen voor vernietiging
Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) gaat het raadsbesluit van de gemeente Westland tot algehele zondagsopening van winkels voordragen voor vernietiging. Ze wil het raadsbesluit voordragen voor schorsing tot het moment dat de Kroon daarover beslist.

* Klijnsma wil meer gesubsidieerde banen
Na de Melkertbanen komen er nu de Jettajobs. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW) wil dat meer mensen dan alleen personeel van de sociale werkvoorziening in aanmerking komen voor gesubsidieerde banen.

* We zijn nog niet van de Q-koorts af'
De Q-koorts heeft de Mexicaanse griep verdrongen op de prioriteitenlijstjes van bestuurders. Zeker onder de grote rivieren, maar ook daarboven stijgt het aantal gevallen. Het kabinet is in actie gekomen. Dat werd tijd, zegt de burgemeester van Landerd.

* 'We gaan niet voor nul centen'
De openbare debatten die de vakbonden organiseerden over de vastgelopen cao-onderhandelingen zijn in uiterst rustige sfeer verlopen. 'Bij ons geen oneliners. Wij vragen geen drie procent. Wij roepen niet dat de werkgevers lamzakken zijn', zegt vakbondsvoorman Ruud Kuin.

* Groningse gemeenten ten strijde tegen malaria
De Groningse gemeenten hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van commissaris van de Koningin Max van den Berg aan de colleges om ludieke activiteiten te bedenken voor de jaarlijkse actie Serious Request van 3FM.

* Kansen voor krimpend platteland
Een fundamentele herziening van het plattelandsbeleid is noodzakelijk om de kansen en mogelijkheden voor het platteland te verbeteren.

* VNG Nieuws
Basisregistraties nog te vaak ver-van-mijn-bedshow
Burgemeester Frans Backhuijs van Oldenzaal breekt een lans voor de noodzaak van basisregistraties.

Verder o.a. in VNG Nieuws:
· Overheden overleggen bij VNG
· Met uitzendbranche ten strijde tegen jeugdwerkloosheid
· Jongeren Lingewaard proeven VNG-sfeer
· Zuid-Holland voorop in bestuurskrachtonderzoek

Het volgende VNG Magazine nr. 1 verschijnt op 8 januari 2010
(Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht)