Ingezonden persbericht


Persbericht 3 november 2009

DE TONEELMAKERIJ BRENGT
KEES DE JONGEN TOT LEVEN IN
HET THEATER ÉN MET EEN
FANSITE WWW.KEESDEJONGEN.NL

Première: 18 december 2009
Stadsschouwburg Haarlem
Daarna tournee t/m 21 februari 2010

Vanaf 18 december is dé theaterhit uit 1970, Kees de jongen, opnieuw te zien voor jong en oud. De Toneelmakerij speelt het stuk, naar het bekendste boek van Theo Thijssen, als familievoorstelling in de grote schouwburgen t/m 21 februari 2010. In de voorstelling over de 'zowat de beroemdste jongen die er ooit bestaan heeft' spelen o.a. Tamar van den Dop (o.a. Karakter, Zwarte Sneeuw), Rop Verheijen (o.a. Tita Tovenaar, Purper) en Steyn de Leeuwe (o.a. BNN VOC en Badgasten). Theo Nijland en Maarten van Roozendaal tekenen voor de muziek. Speciaal voor de voorstelling maakte de Toneelmakerij een fansite voor Kees, www.keesdejongen.nl. Op deze site kunnen fans zich registreren en hun eigen 'Kees de jongen moment' in tekst en beeld uploaden.

De jongen die beroemd werd met de zwembadpas
'Veel mensen schijnen Kees Bakels niet eens te hebben gekend en dat is eigenlijk niet goed te begrijpen. Is hij niet zowat de belangrijkste jongen geweest, die er ooit bestaan heeft?' Uit: de proloog van Kees de jongen van Theo Thijssen(1923) Kees lijkt een hele gewone Amsterdamse jongen. Maar in zijn hoofd zit nóg een Kees, die van de verbeelding en de fantasie. Samen kunnen ze zich door het leven slaan, Kees 1 en Kees 2. En het leven is vaak niet makkelijk. Thuis is er weinig geld, vader is doodziek, moeder ongerust en opa en oma irritant. Gelukkig maar dat Kees van binnen zo bijzonder is. Daar kan alles en is Rosa Overbeek, het leukste meisje van de klas ook verliefd op hem. Kees de jongen is een muzikale familievoorstelling met een lach en een traan over een jongen die zich inventief door het leven slaat. Hoe uitzichtloos de situatie ook lijkt, steeds verzint hij weer nieuwe mogelijkheden.

Naar Theo Thijssen Bewerking: Gerben Hellinga Regie: Liesbeth Coltof Spel Tamar van den Dop, Rop Verheijen, Tjebbo Gerritsma, Maureen Tauwnaar, Roel Adam, Steyn de Leeuwe, Chiem Vreeken, Laura Johannes en Debbie Korper Dramaturgie Annemarie Wenzel Decorontwerp Edwin Kolpa Kostuumontwerp Carly Everaert Lichtontwerp Guus van Geffen Een fansite met Kees de jongen momenten

Voor alle fans van Kees is er nu een heuse fansite op www.keesdejongen.nl. Op deze site kunnen fans zich registreren (en ze worden geteld!) en hun eigen Kees de jongen moment in tekst en beeld uploaden In een Kees de jongen moment sta je even in het centrum van een wereld waarin iedereen ziet waar je toe in staat bent en hoe bijzonder je bent. Waarin je kunt dagdromen en vergeten hoe moeilijk het is dromen te verwezenlijken. Naast een trailer van de voorstelling staan er op de fansite ook een heleboel links naar o.a. het boek en de film, het Theo Thijssen museum, youtube filmpjes van de zwembadpas en nog veel meer.
---