Ingezonden persbericht



---

PERSBERICHT Datum november `09 Plaats Leiden

Tentoonstelling in het SieboldHuis

Japan Tattoo

Vrijdag 18 december t/m zondag 31 januari 2009

Van 18 december 2009 tot en met 31 januari 2010 duikt het SieboldHuis de wereld in van de tatoeagekunst. In Japan heeft de tatoeage zich mede door de wisselwerking met de Japanse prentkunst ontwikkeld tot een uniek fenomeen. De tentoonstelling Japan Tattoo laat deze bijzondere connectie tussen tatoeage en kunst zien aan de hand van prenten, lezingen en demonstraties.

Tatoeages zijn al eeuwenlang populair over de hele wereld. In Japan is de tatoeagekunst uitgegroeid tot een ongekend verschijnsel waarbij het hele lichaam wordt versierd met legendarische en mythologische figuren. De Japanse prentkunst speelde een uitzonderlijke rol hierin.

Aan het begin van de 19e eeuw verschenen er prenten van Hokusai en Kuniyoshi met getatoeëerde Chinese volkshelden. Deze prenten leidden tot een ware rage, vooral onder het `gewone volk' zoals brandweerlieden, visverkopers en bouwvakkers. Zij versierden hun lichaam met figuren zoals die te zien waren op de prenten. Ook in het Kabuki-theater verschenen er getatoeëerde helden, die door prentkunstenaars werden vastgelegd. Nog steeds zijn deze oude Japanse prenten een belangrijke inspiratiebron voor veel tatoeagekunstenaars.

Onder leiding van professor W.R. van Gulik, gastconservator van deze tentoonstelling, heeft de Society for Japanese Arts in samenwerking met het SieboldHuis een unieke verzameling Japanse tatoeageprenten uit nationale en internationale collecties bijeengebracht die een beeld geven van de Japanse tatoeagekunst in de afgelopen 200 jaar.

Bij deze tentoonstelling zijn er speciale rondleidingen en worden er elke zondagmiddag activiteiten georganiseerd die een aspect van de Japanse tatoeagekunst nader belichten, waaronder het maken van een prent, de oorsprong en symboliek van de Japanse tatoeage, een demonstratie Japanse irezumi en een symposium over de kunstenaar, de klant en de gevolgen van tatoeage.

De opening zal verricht worden door Henk Schiffmacher op donderdag 17 december, 17.00 uur

Japan Tattoo
Van 18 december t/m 31 januari 2010 in het SieboldHuis

Bezoekadres: Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org

Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur Entree: 7,50 / 4,00 / MK en CJP geldig.





Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht