Ingezonden persbericht


Feestelijke opening ijsbaan Museumplein
Met sierlijke schoonrijders, warme chocolademelk en Avercamp-schilderijen

Op vrijdag 18 december om 16.00 uur opent wethouder Eddy Linthorst van Stadsdeel Oud-Zuid officieel de ijsbaan op het Museumplein in Amsterdam. Speciaal voor deze gelegenheid verzorgt de Landelijke Vereniging van Schoonrijders een openingsact in traditionele klederdracht. De gedeeltelijk overdekte ijsbaan wordt dit jaar omringd door werken van de beroemde schilder van winterlandschappen, Hendrick Avercamp, beschikbaar gesteld door het Rijksmuseum in samenwerking met de ING. Tijdens deze feestelijke opening verzorgt café Cobra als vanouds warme chocolademelk voor jong en oud.

Beeld Avercamp.jpg
IJspret in het Rijksmuseum
Hendrick Avercamp is de beroemde schilder van 'Hollandse' winterlandschappen uit de 17de eeuw. Het huidige beeld van het leven in de strenge winters in de Gouden Eeuw wordt na 400 jaar nog altijd bepaald door Avercamps ijsgezichten met prachtige verhalende details van schaatsende paartjes, kinderen die elkaar bekogelen met sneeuwballen of een man die door het ijs zakt. Een perfecte decoratie voor de traditionele ijsbaan op het Museumplein, vlakbij het Rijksmuseum. De tentoonstelling IJspret, de winters van Hendrick Avercamp is tot en met 15 februari 2010 in het Rijksmuseum te zien. Voor meer informatie, zie www.rijksmuseum.nl.

Schone schaatsers
Zes schaatsparen van de Landelijke Vereniging van Schoonrijders geven tijdens de opening een demonstratie van de oudste vorm van schaatsen. In de bekende, traditionele kledij laten deze stellen zien dat de folkloristische schaatssport nog steeds op hoog niveau wordt uitgevoerd.

IJsbaan Museumplein
18 december 2009 t/m 28 februari 2010
Dagelijks geopend van 10.00 uur - 20.00 uur
Gratis toegang
Schaatsverhuur: 5 euro

----------

Noot voor redacties