Ingezonden persbericht


Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen

Historie en Archeologie te Vlissingen

PERSBERICHT

8 DECEMBER 2009

Trompetters en tamboers in de Zeeuwse Zeevaart
onderwerp van Ronde Tafelconferentie

MIDDELBURG ­ Trompetters en tamboers in de Zeeuwse Zeevaart (1610-1795) zijn het onderwerp van een ronde tafelconferentie op vrijdag 18 december 2009, 13.30 uur, in het oude stadhuis van Middelburg. Promovendus Ralph Hensen geeft een uiteenzetting ten overstaan van een panel van deskundigen. Het publiek wordt uitgenodigd vragen te stellen en te reageren. Deze Ronde Tafelconferentie is georganiseerd door de Roosevelt Academy en de Werkgroep CultuurHistorie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, en wordt ondersteund door de Provincie Zeeland.

Promovendus Ralph Hensen promoveert op trompetters en tamboers op Zeeuwse schepen van de admiraliteit en koopvaardij in de periode 1610-1795. Bij zijn uiteenzetting heeft Hensen de mogelijkheid eventuele vraagtekens, knelpunten en problemen voor te leggen aan een panel van deskundigen. Het panel bestaat 18 december uit prof.dr. J. Bruijn, emeritus hoogleraar maritieme geschiedenis te Leiden, prof.dr. F. Grijzenhout, hoogleraar cultuurgeschiedenis Universiteit van Amsterdam, dr. I. De Keyser, muziekwetenschapper en dr. R. Paesie, maritiem historicus, en zal worden voorgezeten door drs. A.C. Meijer (Zeeuws Archief). Hensen maakte bij zijn onderzoek mede gebruik van bronnen in het Zeeuws Archief: de omvangrijke archieven van de Rekenkamer Zeeland (over de Zeeuwse Admiraliteit) en de Middelburgsche Commercie Compagnie.

Verschil tussen trompetter en tamboer
Over scheepstrompetters is tot nu toe weinig bekend. Ralph Hensen deed onderzoek naar de taken en werkzaamheden van trompetters en tamboers aan boord van drie grote
1




Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen WERKGROEP CULTUURHISTORIE

Secretariaat p/a Zeeuws Archief, Hofplein 16, Postbus 70, 4330 AB Middelburg tel (0118)678800 · fax (0118)628094 · website www.zeeuwsarchief.nl/wha.htm e-mail WCHZeeland@gmail.com · girorekening 3719924 t.n.v. de Werkgroep Historie en Archeologie te Vlissingen

zeevaartinstituten in Zeeland in de zeventiende en achttiende eeuw: de Zeeuwse Kamer van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie, de Middelburgsche Commercie Compagnie en de Admiraliteit van Zeeland. Hensen geeft antwoorden op de volgende vragen: Wat was de functie van de scheepstrompetter? Door wie en op welke wijze werd de functie vervuld? Wat waren de arbeidsvoorwaarden? Welke carrièremogelijkheden bestonden er? Welke factoren hadden invloed op de taak van de trompetter?
In tegenstelling tot de trompetter was niet iedere tamboer een scheepstamboer. Een tamboer kon ook deel uitmaken van een meereizende groep soldaten. Tijdens Hensens onderzoek is gebleken dat de op schepen aanwezige tamboers voor een deel dezelfde functie konden hebben als de trompetters. Het onderzoek gaat in op verschillen tussen trompetters en tamboers voor wat betreft de herkomst, het aantal reizen en de lengte van het dienstverband.

Tweemaal per jaar een Ronde Tafelconferentie
Tweemaal per jaar organiseren de Roosevelt Academy en de Werkgroep CultuurHistorie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen een Ronde Tafelconferentie met steun van de Provincie Zeeland. Promovendi kunnen tijdens de conferentie hun Zeeuwse onderwerpen uiteenzetten en eventuele vraagtekens, knelpunten en problemen voorleggen aan een panel van deskundigen. De bedoeling is dat dit in discussies uitmondt waarbij ook de zaal de mogelijkheid heeft te reageren.

/ / / / / / / / / / / / /