Vrije Universiteit Amsterdam

Moleculaire en immuunfenotypische kenmerken van chronische myeloide leukemie in een tijdperk van veranderende therapeutische strategieën


* Startdatum: 18-12-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Moleculaire en immuunfenotypische kenmerken van chronische myeloide leukemie in een tijdperk van veranderende therapeutische strategieën


* Spreker: J.J.W.M. Janssen


* Promotor: prof.dr. G.J. Ossenkoppele


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Jeroen Janssen ontdekte dat bij chronische myeloïde leukemie normale en kwaadaardige stamcellen naast elkaar leven in beenmerg en bloed en ontwikkelde een nieuwe methode om ze daaruit te isoleren. Dit maakt het mogelijk om nieuwe behandelingen te ontwikkelen die zeer effectief de zieke cellen aanpakken terwijl tegelijkertijd de normale stamcellen gespaard worden.

Chronische myeloïde leukemie (CML) is een zeldzame vorm van leukemie die tot voor enkele jaren meestal dodelijk was tenzij een stamceltransplantatie verricht kon worden. Die behandeling had veel risico's. Sinds de invoering van imatinib, een zeer effectieve eiwitremmer, zijn de vooruitzichten van patiënten met deze aandoening gelukkig veel verbeterd. Toch zijn er een paar problemen die overblijven. Imatinib geneest de ziekte niet. Dat wordt veroorzaakt door resistente leukemiestamcellen. Zij groeien weer uit als imatinib gestopt wordt. Levenslange inname is daarom essentieel.

Janssen ontdekte dat bij CML normale en kwaadaardige stamcellen naast elkaar leven in beenmerg en bloed en ontwikkelde een nieuwe methode om ze daaruit te isoleren. In de toekomst moet daarmee genezing van CML wel mogelijk worden. Om nu alvast de behandelresultaten te verbeteren heeft hij daarnaast in een multi-center onderzoek bij een groot aantal patiënten het effect van een combinatie van imatinib met chemotherapie bestudeerd. De resultaten suggereren dat de combinatie meer CML stamcellen doodt dan imatinib alleen.

Verder toonde Janssen aan dat in de acute, snel fatale fase van CML, waarin imatinib niet effectief is, vele tumorsuppressorgenen geïnactiveerd zijn. Dit maakt gebruik van een nieuw soort geneesmiddelen (zogenoemde demethylerende middelen) rationeel, aangezien die deze genen juist activeren. Het onderzoek moet leiden tot verbetering van de behandelresultaten op de korte en middellange termijn van zowel de chronische als de acute fase van de ziekte.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam