Dienstenbond CNV

Nieuws

17 december 2009

Zzp'ers audiovisueel: voortaan dezelfde leveringsvoorwaarden

CNV Media: Gezamenlijke actie om fatsoenlijk gedrag opdrachtgevers af te dwingen

Op een massaal bezochte bijeenkomst in het mediacentrum gisteravond hebben freelance camera- en geluidmensen besloten de handen in een te slaan. In 2010 gaan zij allemaal werken onder dezelfde leveringsvoorwaarden. Dit moet een einde maken aan de vaak slechte omstandigheden en condities waaronder zij hun werk moeten doen. Er staan gemeenschappelijk bepalingen in over overwerk, toeslagen, het respecteren van pauzes en maaltijdvergoedingen, annuleringsvoorwaarden en betalingsvoorschriften.

Voorwaarden
De freelancers camera en geluid willen voortaan weer rekenen met fatsoenlijke overuurtarieven: 50% tussen de 10 en 12 uur, 75% tussen de 12 en 14 uur en daarna 100%. Afzeggen van opdrachten op het laatste moment wordt niet meer geaccepteerd. De opdrachtgever moet voortaan weer 48 uur van te voren annuleren, zodat de freelancer tijdig in staat is een nieuwe boeking te regelen. De betalingstermijn staat weer gewoon op 30 dagen, waar in de huidige praktijk freelancers soms maandenlang op hun betaling moeten wachten.

Fatsoenlijke arbeidsrelaties
Peter Bloemendaal, bestuurder van CNV Media: "Eigenlijk gaat het om niet meer en niet minder dan het van de grond krijgen van hele normale, fatsoenlijke arbeidsrelaties. Die worden gemiddeld gesproken met het jaar beroerder voor de freelancer in de audiovisuele branche. We leggen nu een bodem, waar we niet meer doorheen willen. Het kan alleen maar een succes worden als alle freelancers er zich aan houden. Ze moeten zich niet meer tegen elkaar uit laten spelen door de opdrachtgevers en ondermaatse voorwaarden accepteren. Dan wordt het alleen maar beroerder."

Facilitaire bedrijven
De almaar verslechterende voorwaarden worden de freelancers opgelegd door de facilitaire bedrijven, voor wie zij vooral hun werk doen. Toch zien de freelance camera- en geluidmensen deze opdrachtgevers als potentiële bondgenoten. Peter Bloemendaal: "De feitelijke macht ligt bij de productiehuizen, die de facilitaire bedrijven weer onder druk zetten en afknijpen. Wij roepen de facilitaire bedrijven op aan onze kant te komen staan en druk te organiseren naar de productiehuizen. Het is voor de facilitaire bedrijven ook plezieriger om respectvolle opdrachten te kunnen neerleggen bij hun in te huren crew." Binnenkort zal CNV Media de facilitaire bedrijven bezoeken en om steun vragen.

Gezamenlijke actie en kerngroep
In 2009 hebben de freelance camera- en geluidmensen aangeklopt bij CNV Media en hebben zij zich georganiseerd. Een kerngroep van camera- en geluidmensen bepaalt samen met CNV Media de marsroute. In september werd aan Minister Plasterk een rapport overhandigd over de situatie van de freelancers. Deze zegde toe de zaak op te nemen met de omroepen.