FNV Bouw

Bijdrage pensioenopbouw oudere werklozen vanuit FVP stopt

Vanaf 1 januari 2011 eindigt de bijdrageregeling FVP (Financiering Voortzetting Pensioenverzekering). Belangrijkste reden voor dit besluit is het afgenomen vermogen van Stichting FVP. Het FVP verzorgt voor werknemers van 40 jaar en ouder met een WW-uitkering de voortzetting van de pensioenopbouw. Hiervoor geldt een wachttijd van een half jaar. Werknemers van 40 jaar of ouder die op of na 1 januari 2011 WW-gerechtigd worden, komen dus niet meer in aanmerking voor deze bijdrage.

Omdat onduidelijk is hoe snel er een tekort op het vermogen ontstaat heeft het bestuur besloten de betalingen van de FVP-bijdrage van werknemers die in 2010 werkloos worden op te schorten tot uiterlijk 1 januari 2014 en mogelijk te korten. Werknemers die voor 1 januari 2010 werkloos zijn geworden, worden in principe niet door deze maatregel getroffen.

FNV Bouw probeert het pensioenverlies te beperken door het eerste half jaar van werkloosheid de pensioenopbouw voort te zetten. Als er gekort wordt op rechten van mensen die voor 2011 werkloos worden, dan proberen we dit vanuit de sector aan te vullen.

In de volgende cao's is de pensioenopbouw in het eerste half jaar van werkloosheid (onder voorwaarden) al geregeld: bouwnijverheid; schilders; afbouw; mortel en timmerindustrie. Dit verandert niet.