record van 86.500 bezoekers in Stedelijk Museum Schiedam

18/12/2009 08:00

Stedelijk Museum Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam

ontving in 2009

ruim 86.500 bezoekers

Het Stedelijk Museum Schiedam heeft in 2009 ruim 86.500 bezoekers ontvangen. In dit jaar heeft het museum achttien tentoonstellingen georganiseerd, waarvan er vier te zien zijn geweest op locaties buiten het museum. Daarmee is een groot en breed publiek bereikt.

Het Stedelijk Museum Schiedam positioneert zich als hét museum voor Nederlandse kunst van na 1945 waarbij de drie kerncollecties CoBrA, koele abstractie en actuele kunst de rode lijnen door het tentoonstellingsprogramma zijn. In dit kader waren in 2009 de volgende tentoonstellingen te zien:


- Constant. In het atelier. Tegen de stroom in naar essentie


- Tegenbeeld. CoBrA, nieuwe aanwinsten / Tegenbeeld. Video's uit de collectie / Tegenbeeld. Bert Loerakker kiest uit de collectie


- Iris van Dongen. Suspicious. Tekeningen 2003 - 2009


- Family Affairs. Sara Blokland, Daan van Golden, Peter Hellemons, Rini Hurkmans, Bert Sissingh/Sjoukje Boersma


- Unisono 20: Marcel Pinas. KIBII WI (bescherm ons)


- Kunst uit huis V: Collectie Ron Klein Breteler


- Virtuoze Zinsbegoochelingen. Saskia Olde Wolbers, David Thorpe, Elmar Trenkwalder en Anne Wenzel


- Marian Breedveld


- Fabriek van Stalen Meubelen, Gebroeders De Wit, Schiedam.


- Mexico: Expected/Unexpected. Actuele allianties in de kunst


- Lucassen. Schilderijen, Assemblages en Modifications


- Unisono 21: Serge Game. Totally Together


- Heilige Liduina en Heks Marye. Twee sterke vrouwen van Schiedam


- Art Nouveau, Jugendstil en Art Deco uit de historische collectie


- Eerste Commissiekamer. Keuze uit de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam.


- Kunst- en Antieksalon Primavera, Ahoyhal in Rotterdam

De tentoonstelling Kunst uit huis V: Collectie Ron Klein Breteler is onderdeel van een serie die particulier verzamelaars in het zonlicht zet. Het presenteren van particuliere collecties is een speerpunt in de tentoonstellingsprogrammering van het museum. Het is dan ook een eer om de gerenommeerde CIAC (Collection Isabel and Agustín Coppel) in de publiekstrekker Mexico: Expected/Unexpected. Actuele allianties in de kunst te tonen. De tentoonstelling met wereldberoemde kunstenaars, waaronder ook Nederlandse kunstenaars is nog te zien tot en met 31 januari 2010.

Vanuit de cultuur-historische collectie heeft het museum dit jaar drie tentoonstellingen georganiseerd, waaronder de eerste tentoonstelling over de Fabriek van Stalen Meubelen, Gebroeders De Wit, Schiedam. In de Stadswinkel en de Foyer van het Theater aan de Schie in Schiedam waren Heilige Liduina en Heks Marye. Twee sterke vrouwen van Schiedam en Art Nouveau, Jugendstil en Art Deco uit de historische collectie voor bezoekers gratis toegankelijk.

Bij zeven tentoonstellingen zijn publicaties verschenen. Tevens verschijnt er vier keer per jaar een Bulletin waarin het museum over de tentoonstellingen en activiteiten publiceert.

In opdracht van de Tweede Kamer heeft het museum een aantal werken uit de eigen collectie geselecteerd voor een presentatie in de Eerste Commissiekamer tot eind 2009. De keuze is uitgegaan naar een aantal hedendaagse Nederlandse kunstenaars: Raquel Maulwurf, Jurriaan Molenaar, Frank van der Salm, Esther Tielemans en Sylvie Zijlmans.

Het museum heeft ook een schatkamer ingericht met moderne en hedendaagse kunst op de Kunst- en Antieksalon Primavera in Ahoy Rotterdam. De beurs trok 25.500 bezoekers in vijf dagen. Het museum zal ook komend jaar een schatkamer inrichten om de kennismaking met het nieuw verworven publiek te verstevigen.

Het jaar 2010 belooft een goed tentoonstellingsjaar te worden.


- Alex van Warmerdam. Tentoonstelling. schilderijen, film, theater


- Collectiepresentatie 2010


- de Volkskrant Beeldende Kunstprijs


- Unisono 22: Micha Patiniott


- Gertjan Kocken


- A.P. Komen en Murphy


- Kunst uit huis VI: Gerard Roetgering


- Nul is niet niks


- Andrei Roiter. Bon Voyage


- De verborgen jaren van Eugène Brands

Tot en met 24 mei 2010 heeft het museum een primeur met Alex van Warmerdam. Tentoonstelling. schilderijen, film, theater. De nieuwe collectiepresentatie is vanaf zaterdag 13 februari te zien. Een presentatie waarvoor het museum elf eindexamen leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Schiedam heeft uitgenodigd om als assistent-conservatoren mee te werken. Van 28 maart tot en met 13 juni 2010 zijn de genomineerden van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs te zien. Op 12 september opent het museum de grote overzichtstentoonstelling Nul is niet niks. Uiteraard speelt het museum in op de actualiteit en zijn er tentoonstellingen te zien van Gertjan Kocken, Micha Patiniott, A.P. Komen/Karen Murphy en Andrei Roiter. Het jaar sluit af met De verborgen jaren van Eugène Brands.





http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl