Provincie Friesland


---
File: 306d85.gif





---

PERSBERICHT

Nummer: 342 MtW
Datum: 18 december 2009

Provincie: meer regie bij herindelingen

De provincie Fryslân gaat een voortrekkersrol vervullen in het debat over herindelingen. Het college van Gedeputeerde Staten wil per regio praten met clusters van gemeenten, met als doel een samenhangend 'plaatje' van Fryslân, inclusief de opgaven die gemeenten op zich af zien komen en de mogelijke oplossingen daarvoor.

Het College heeft vandaag een notitie naar Provinciale Staten gestuurd, waarin drie mogelijkheden voor de invulling van de rol van de provincie worden omschreven. In de eerste variant blijft de rol van de provincie hetzelfde als nu, namelijk dat initiatieven van onderop moeten komen. In de tweede variant ontwikkelt de provincie een sterk richtinggevende blauwdruk. De derde variant, die de voorkeur heeft van het College, is een combinatie van de eerste twee.

Gedeputeerde Staten geven de voorkeur aan een stevige regierol, maar wel om in overleg een zo groot mogelijk draagvlak te krijgen voor de uitdagingen waarvoor gemeentes staan en de oplossingen daarvoor. Dat wil het College bereiken door per gebied met clusters van gemeenten te praten, in samenhang met wat het College in de takendiscussie wel de 'Kooperaasje Fryslân' noemt.

De 'Kooperaasje Fryslân' is een model dat uitgaat van gelijkwaardigheid en het College wil hierover met gemeenten praten in het licht van de versterking van bestuurskracht. In eerste instantie denken Gedeputeerde Staten aan de mogelijkheid om een soort shared service-centrum op te richten, ter ondersteuning van een aantal beleidsarme taken die alle gemeenten uitvoeren. Van daaruit kan de 'Kooperaasje' gaandeweg meer vorm en inhoud krijgen.


---- --