Ingezonden persbericht

Persbericht
Utrecht, 18 december 2009

Nederlanders fanatieke doe-het-zelvers
Mannen moeten wel vaker handen uit mouwen steken

Nederlanders zijn fanatieke doe-het-zelvers. Ze vinden het niet erg om klusjes in huis zelf op te knappen (51%). Meer dan 40% noemt zichzelf dan ook een 'handige klusser'. Als groot voordeel van zelf klussen, noemt 84% dat ze hun woning meer naar eigen smaak kunnen maken. Toch leidt klussen voor bijna een kwart van de Nederlanders met een partner (24%) wel eens tot spanningen in de relatie. Dit blijkt uit onafhankelijk, representatief onderzoek onder 618 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van ASR Verzekeringen in het kader van de introductie van de WoonGerust Hypotheek.

Mannen vinden zichzelf de beste klusser in huis (52% tegen 16% van de vrouwen). Dat is maar goed ook, want 'een man die niet kan klussen, is geen echte man', zo zegt 15% van de vrouwen. Ze mogen dat wel wat meer laten zien: een op de drie vrouwen (32%) is van mening dat haar partner vaker de handen uit de mouwen mag steken.

Gezocht: klushuis
Bij de aankoop van een huis hoeft dit voor bijna vier op de tien Nederlanders (38%) niet af te zijn, want dan valt er nog wat te klussen. Bij het zoeken van een woning kijkt 42% of er voldoende mogelijkheden zijn voor verbouwingen. Zo'n 17% gaat zelfs zo ver, dat ze een huis zoeken met veel mankementen, aangezien dit de koopprijs drukt.

Vervelende klusjes
Zelfs de handigste doe-het-zelvers hebben hun beperkingen. Meer dan een kwart van de Nederlanders (26%) geeft aan dat voor de meeste klussen in huis wel degelijk vakmensen nodig zijn. Vooral vrouwen zouden graag iemand inhuren als ze het geld hadden (40%). Bijna twee op de drie Nederlanders (66%) geven aan dat er klussen zijn waar ze tegenop zien. Zo vinden Nederlanders klusjes als 'behang afsteken' (32%), 'schuren' (31%) en 'schoonmaken' (21%) vervelend, al wil het merendeel dit nog wel zelf doen. Het zijn vooral de grote projecten die Nederlanders liever aan vakmensen overlaten.

Top 5 klussen 'uit handen geven'

1. Gas aanleggen (74%)

2. Dakkapel maken (71%)

3. Elektriciteit aanleggen (69%)

4. Nieuwe keuken installeren (64%)

5. Grote verbouwing (63%)

Huis als investering
'Het kopen van een huis is vrijwel altijd een goede investering op de lange termijn,' vindt bijna tweederde van de Nederlanders (62%). Door de lage huizenprijzen ziet bijna de helft (45%) dit als hét uitgelezen moment een huis te kopen.

"Net als voor hun hypotheekvorm, kiezen veel Nederlanders voor zekerheid als het om grote klussen gaat. In je nieuwe huis ga je liever een avond klussen, dan dat je 's nachts wakker ligt van de hypotheeklasten of van ingewikkelde klusprojecten," zegt Bert van der Weerd, Adjunct Directeur Marketing bij ASR Verzekeringen. "De WoonGerust hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is een veilige en voordelige spaarhypotheek voor starters. Mensen die hiervoor een offerte aanvragen, maken daarnaast kans op een van de tien professionele klusteams. Zo hoeven ze zich geen zorgen te maken om ingewikkelde klussen en hun hypotheek."

Over het onderzoek
Het onderzoek is door onafhankelijk onderzoeksbureau Blauw Research uitgevoerd in opdracht van ASR Verzekeringen. Aan dit onderzoek heeft een representatieve groep van 618 Nederlanders met een eigen koop- of huurhuis meegedaan. Voor de volledige onderzoeksgegevens en onderzoeksverantwoording, klik hier.

Over ASR Verzekeringen
ASR Verzekeringen biedt particulieren en bedrijven via onafhankelijke adviseurs een compleet assortiment verzekeringen en financiële producten. ASR Verzekeringen is onderdeel van ASR Nederland, dat nationaal ook actief is met de merken Ardanta (uitvaartverzekeringen), De Amersfoortse (inkomensverzekeringen), Europeesche Verzekeringen (reis- en recreatieverzekeringen), Falcon Leven (universal life verzekeringen) en Ditzo (internetverzekeraar). Meer informatie op www.asrverzekeringen.nl.