Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Evaluatie Ftk legt bedreigingen pensioenzekerheid bloot

Amstelveen, 17 december - Het toenemend materieel toezicht beperkt de bewegingsruimte van pensioenfondsen. Watson Wyatt heeft op basis van haar ervaringen in de praktijk het Financieel toetsingskader (Ftk) geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie zijn de tien belangrijkste bedreigingen voor de pensioenzekerheid op een rij gezet.


1. Rente
Eén van de belangrijkste onderdelen bij het vaststellen van de voorziening en de premie is de rente waarmee de toekomstige uitkeringen contant worden gemaakt. Bij het vaststellen van het premiebeleid mag gebruik worden gemaakt van een gemiddelde rente en een verwacht rendement. Het uitgaan van verwacht rendement brengt bezwaren met zich mee. Onderdeel van het rendement zijn veronderstelde risicopremies, waarvan de realisatie uiterst onzeker is.


2. Inflatie
Werknemers in Nederland rekenen op een koopkrachtbestendig pensioen. Inflatie blijft een sluipende bedreiging van het pensioensysteem. Pensioenfondsen moeten zich kunnen wapenen tegen de gevolgen van inflatie door inflatiehedging, zonder overmatig te worden gehinderd door nominale toetsing.


3. Vergrijzing
Mensen worden ouder, de gemiddelde leeftijd van werknemers wordt hoger en door vergrijzing is het aandeel van actieven in de pensioenfondsen gedaald. Het Ftk houdt onvoldoende rekening met de invloed van vergrijzing. Pensioenfondsen worden onvoldoende aangemoedigd om de gevolgen van vergrijzing beter te beheersen, ondanks de mogelijkheden van o.a. scenario-analyse, herverzekering van overlijdensrisico's en afdekking met behulp van derivaten.


4. Financiële ongeletterdheid
De waardering voor de arbeidsvoorwaarde pensioen van werknemers is vaak te laag in verhouding tot de kosten. De opzet en financiering van de pensioenregelingen zijn zo ingewikkeld gemaakt, dat men haast pensioendeskundige moet zijn om dit volledig te kunnen doorgronden. Een vereenvoudiging van het pensioensysteem leidt tot beter begrip en brengt de drijfveren van verschillende belanghebbenden meer in onderlinge overeenstemming.


5. Procycliciteit
Het pensioensysteem is zeer procyclisch, waardoor bedrijven in slechte economische tijden worden geconfronteerd met extra pensioenlasten. Alle belanghebbenden zijn erbij gebaat dat dit effect zo min mogelijk optreedt. Buffervereisten moeten daarom meer mee-ademen met het economisch tij.


6. Uitvoeringskosten
De uitvoeringskosten voor pensioenfondsen zijn de afgelopen jaren toegenomen. De eisen op onderdelen, zoals goed pensioenfondsbestuur en communicatie, zijn verzwaard. De inrichting van governance kan efficiënter. De uitvoeringskosten kunnen nog efficiënter worden ingericht, waardoor een daling van de kosten mogelijk is.


7. Modellen
Modellen en hun uitkomsten hebben een grote invloed op de onderdelen van pensioentoezegging. Modellen blijven echter een vereenvoudigde weergave van de mogelijke toekomst. Er moet meer aandacht zijn voor de aannames en zaken uit de werkelijkheid die in modellen niet of vereenvoudigd zijn meegenomen. Ook moet meer ingezoomd worden op slechte scenario's en expliciet worden afgesproken hoe dan gehandeld wordt, opdat de risico's expliciet worden doorzien en aanvaard.


8. Discontinuïteit werkgever
Er is veel onduidelijkheid over de mate waarin rekening moet worden gehouden met de continuïteit of de discontinuïteit van de bijdragende ondernemingen. Regels en afspraken rondom opheffing van fondsen moeten opnieuw onder de loep worden genomen om de risico's terug te dringen.


9. Intergenerationele solidariteit
De discussie tussen generaties neemt toe ten aanzien van de verdeling van de pensioengelden en de risico's. Er moet een eerlijke en transparante pensioendeal tussen de generaties worden geformuleerd. Voor iedere generatie moeten de kansen en risico's zoveel mogelijk gelijk zijn.


10. Lastig te kwantificeren risico's
Verschillende risico's, zoals verzekeringstechnische risico's, uitbestedingrisico's, kredietrisico's en niet-financiële risico's worden nog onvoldoende gekwantificeerd. Betere kwantificering zorgt voor heldere buffereisen en draagt bij aan het risicobesef.

Een toelichting op de bedreigingen voor de pensioenzekerheid is te vinden op: http://www.watsonwyatt.com/europe/netherlands/research/publicaties/

Over Watson Wyatt
Watson Wyatt (NYSE, NASDAQ: WW) is de vertrouwde business partner van toonaangevende organisaties op het gebied van financiële en personeelskwesties wereldwijd. De wereldwijde diensten van het bedrijf omvatten: kosten- en effectiviteitbeheer van personeelsvoorzieningen; ontwikkeling van aantrekking, aanhouding- en beloningsstrategieën; advisering van pensioensponsors en andere instellingen inzake optimale investeringsstrategieën; levering van strategische en financiële adviezen aan verzekeraars en financiële dienstverleners; en de levering van verwante technologische, outsourcing- en informatiediensten. Watson Wyatt heeft 7.500 medewerkers in 33 landen.

Noot voor de redactie,