Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - Amsterdam, 18 december 2009

OBA wint Bibliotheek Innovatieprijs 2009

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) heeft donderdag 17 december 2009 de Nederlandse Bibliotheek Innovatieprijs 2009 gewonnen voor het project NovaLocal.

NovaLocal is een samenwerkingsproject waarin jongeren in journalistieke zin mediawijs worden gemaakt. VMBO leerlingen worden opgeleid tot "wijkreporter", waarbij de code van het tv programma NOVA als basis diende. Proefondervindelijk ontdekten zij hoe de nieuwsmedia te werk gaan. Zij leerden vaardigheden in het zoeken en interpreteren van informatie en verschillende standpunten te belichten en leren ook technische en sociale vaardigheden.

De uitgeverij NBD/Biblion heeft het lessenpakket overgenomen om op de markt te brengen. Het is een compleet programma dat werk maakt van mediawijsheid en jongeren serieus neemt in hun rol als co-producent van informatie.

Er waren uit de 14 inzendingen in totaal vijf kandidaten geselecteerd. Naast de OBA waren dat:
-De cultureel Erfgoed Browser van Dok Delft
-Onderwijsvragentwenthe.nl van de Bibliotheek Hengelo -De geprogrammeerde bibliotheek van de Openbare Bibliotheek Maasland -Waterland toen en nu van Bibliotheek Waterland

Uit het juryrapport getiteld Als je een speler ziet sprinten, is hij te laat vertrokken: "Niet omdat de andere projecten niet innovatief genoeg zouden zijn, maar er was één inzending die alle aspecten het best combineerde. Het gaat om een project dat elan heeft en buiten de gebaande paden treedt. Het is een project waarin werkelijk sprake is van co-creatie en waarin partijen elkaar versterken en het is een project waarin de rol en de inbreng van de bibliothecaris andere impulsen krijgt. En het is tenslotte een project van grote maatschappelijke importantie waarin het begrip mediawijsheid een nieuwe inhoud krijgt. Het is een project dat laat zien dat op tijd vertrekken beter is dan sprinten. De Bibliotheek Innovatie Prijs 2009 gaat naar een project dat alles in zich heeft. De prijs gaat voor de tweede keer naar de Openbare Bibliotheek Amsterdam, voor het project NovaLocal."

Het bij de prijs horende bedrag van E 30.000 zal worden besteed aan apparatuur om het project in alle zeven regio's van Amsterdam te implementeren.

Openbare Bibliotheek Amsterdam

De Stichting Openbare Bibliotheken Amsterdam (OBA) omvat een centrale bibliotheek en 27 wijkbibliotheken. Samen verzorgen zij het bibliotheekwerk in de gemeenten Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel. De OBA is een culturele instelling, die zich ten doel stelt het vrije verkeer van informatie in de Amsterdamse samenleving te bevorderen. De OBA heeft zich ontwikkeld tot de meest gebruikte culturele ontmoetingsplaats in heel Amsterdam met 170.000 leden en meer dan 4,5 miljoen bezoekers per jaar.


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht