Gemeente Tilburg

Nummer
2009486BW
Datum
18 december 2009

Luchtkwaliteit in Tilburg stabiel

De luchtkwaliteit in Tilburg blijft de laatste jaren stabiel. Dit blijkt uit de luchtkwaliteitmonitor 2008 die het college dinsdag heeft vastgesteld. De concentraties stikstofdioxide en fijn stof zijn de laatste jaren redelijk constant gebleven. Met name langs de ringbanen en de hoofdwegen zijn de concentraties stikstofdioxide en fijn stof nog wel hoger dan wenselijk. Marieke Moorman, wethouder Milieu reageert: "Hier willen we natuurlijk wat aan doen. Deze verhoogde concentraties kunnen negatieve gevolgen op de gezondheid van Tilburgers hebben. Dit is ook de belangrijkste reden om de Milieuzone uit te breiden."
Op de Hart van Brabantlaan voert de Universiteit Utrecht, het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieuhygiene (RIVM) en de GGD sinds 2008 een gezondheidsonderzoek uit. In 2011 zijn de resultaten van dit onderzoek bekend. In het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) zijn alle maatregelen opgenomen die Nederland treft om de luchtkwaliteit te verbeteren en de concentraties vervuilende stoffen tijdig aan de wettelijke normen te laten voldoen. Ook de maatregelen uit het Tilburgse luchtkwaliteitsplan Tilburg klaart de lucht zijn opgenomen in dit programma. Het doel is om het aantal plekken in Tilburg met een slechtere luchtkwaliteit in de toekomst verder te laten afnemen.
Milieuzone Tilburg
In 2010 voert de gemeente Tilburg verschillende maatregelen uit om de luchtkwaliteit verder te verbeteren. Een belangrijke maatregel is de uitbreiding van de huidige milieuzone tot aan de ringbanen vanaf 1 januari 2010. Het college heeft dinsdag ook een intentieverklaring ondertekend om onderzoek te doen naar nut en noodzaak van een milieuzone voor bestelauto's per 1 juli 2013. De colleges van Breda, Eindhoven en 's-Hertogenbosch ondertekenen deze intentieverklaring ook. Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen en het wordt ter informatie naar de raad gestuurd