Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Provinciale Staten nemen moties PvdA aan:
PvdA: "Ja tegen zeesluis, maar wel verantwoord en duurzaam"

De PvdA heeft ingestemd met de aanleg van een tweede zeesluis bij IJmuiden, maar heeft daar wel een aantal nadere voorwaarden aan gesteld. Deze voorwaarden zijn opgenomen in verschillende moties, die maandag 14 december door Provinciale Staten werden aangenomen. Doel is om te komen tot een verantwoorde en duurzame Amsterdamse haven, die zorgt voor veel gelegenheid voor Noord-Holland.

In de begroting 2010 is voor de zeesluis een extra bedrag van 21 miljoen euro opgenomen bovenop de al gereserveerde 34 miljoen euro. Op initiatief van de PvdA besloten Provinciale Staten dat deze bijdrage van 55 miljoen euro van de provincie in de toekomst niet mag worden overschreden. Ook werd besloten een definitief go/no go moment af te spreken na afronding van de planstudie.

PvdA-statenlid Gohdar Massom: "De PvdA is voorstander van de tweede zeesluis bij IJmuiden. Het betekent een belangrijke impuls voor de haven van Amsterdam. Dat zal veel werkgelegenheid opleveren voor Noord-Holland. Maar wij stellen wel voorwaarden aan de provinciale bijdrage. De haven van Amsterdam moet duurzamer worden en meer arbeidsintensieve bedrijvigheid een plek bieden. En het mag niet zo zijn dat de nu afgesproken provinciale bijdrage wordt overschreden".

Provinciale Staten namen ook een motie van de PvdA aan die vraagt om meer kwalitatief hoogwaardige en arbeidsintensieve bedrijvigheid in de haven. Dit in plaats van de nu vaak vervuilende bedrijvigheid die weinig banen oplevert, zoals de opslag en overslag van steenkolen. Ook deden Gedeputeerde Staten naar aanleiding van moties van de PvdA toezeggingen over een samenwerking tussen de Amsterdamse en Rotterdamse haven en meer goederenvervoer van de haven over het spoor.


*** EINDE PERSBERICHT ***



Provincie Noord-Holland