Ingezonden persbericht


Embargo tot vrijdag 18 december, 11.00 uur

Pers Press Pers Press

Corporate

Den Haag, 18 december 2009

Nieuwe bestuursvoorzitter Siemens: "Meer investeren in medische apparatuur."

RADICALE OMSLAG IN GEZONDHEIDSZORG NOODZAKELIJK

De kwaliteit van de gezondheidszorg moet verder omhoog, de kosten moeten omlaag. "Het is hoog tijd voor een radicale omslag in de gezondheidszorg. We moeten veel meer de strijd aanbinden met allerlei medische aandoeningen nog voordat ze merkbaar effect op de gezondheid hebben", zegt Ab van der Touw, per 1 januari 2010 de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van Siemens Nederland N.V. "De kosten voor diagnose bedragen amper 3 procent van alle kosten voor de gezondheidszorg. Diagnose is echter wel van invloed op 70 procent van de vervolgkosten. Doorbraken op het gebied van diagnose komen dus het hele systeem ten goede. Doen we dit niet, dan komt de toekomst van de zorgverlening in ons land in de knel"

Van der Touw pleit allereerst voor een gezondere levensstijl van Nederlandse burgers. "Een gezond leven is vanzelfsprekend de beste preventie om een aantal aandoeningen te voorkomen." Een feit is echter, dat van de bijna 80 miljard euro die in Nederland jaarlijks aan de zorgsector wordt uitgegeven, slechts zo'n 300 miljoen euro bestemd is voor investeringen in apparatuur voor medische beeldvorming en therapie. "Dat is verassend weinig", zegt Ab van der Touw. "Zeker als je in aanmerking neemt dat we die investeringen wel hard nodig hebben om aan de stijgende vraag naar gezondheidszorg te voldoen." Volgens de nieuwe bestuursvoorzitter brengen nieuwe technische mogelijkheden niet alleen eerder en preciezer onregelmatigheden bij patiënten aan het licht, maar het werkt ook veel efficiënter en sneller. "Dat is comfortabeler voor patiënten, maar het bespaart ook tijd van ziekenhuispersoneel. En tijd is geld, zeker in de gezondheidszorg."

Van der Touw ziet ook in de samenleving de vraag naar preventieve geneeskunde groter worden. ,,Kijk naar de grote vaccinatie-campagne tegen de Mexicaanse griep en het recente advies van de Gezondheidsraad om een bevolkingsonderzoek naar darmkanker in te stellen (elke man/vrouw tussen 55 en 75 jaar elke twee jaar screenen, advies Gezondheidsraad d.d. 17-11-2009).


1 / 2