Ingezonden persbericht


Aanzienlijke stijging discriminatieklachten

Rotterdam, 18 december 2009

Art.1 publiceert Kerncijfers 2008

Het aantal klachten over discriminatie in Nederland is vorig jaar aanzienlijk toegenomen ten opzichte van 2007. De antidiscriminatiebureaus en meldpunten registreerden in 2008 4808 klachten, 561 meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de Kerncijfers 2008, het landelijk overzicht van discriminatieklachten dat Art.1 vandaag heeft gepubliceerd. De stijging heeft deels te maken met de vestiging van een aantal nieuwe meldpunten die de toegankelijkheid van het melden in sommige gebieden heeft vergroot.

Aard van de klachten
Met name het aantal klachten over discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte, sekse, nationaliteit en godsdienst steeg flink. Alleen het aantal klachten over discriminatie wegens seksuele gerichtheid kende een lichte daling. Zoals ieder jaar kwamen in 2008 de meeste klachten binnen over discriminatie op grond van ras (2003) en leeftijd (970).

De gemelde discriminatie betrof in de meeste gevallen een omstreden handeling (zoals uitsluiting van een dienst of afwijzing voor een baan) of vijandige bejegening. Vaak gingen de klachten over discriminatie op de arbeidsmarkt (1846), met name bij werving en selectie (1183). Ook over de buurt of wijk kwamen relatief veel klachten binnen (616). Hierbij gaat het bijvoorbeeld om burenruzies.

Nieuw: voorbeeldklachten en landelijk registratiesysteem De Kerncijfers beschrijven dit jaar voor het eerst een aantal voorbeeldklachten, zoals van een man die op zijn werk wordt gepest vanwege zijn homoseksualiteit en een vrouw die wordt mishandeld vanwege haar Surinaamse afkomst. Ook zijn de Kerncijfers voor het eerst samengesteld op basis van de registratie van klachten in het nieuwe landelijke klachtenregistratiesysteem van Art.1. Dit systeem is op 1 januari 2008 in gebruik genomen.

Topje van de ijsberg
Het aantal van 4808 discriminatieklachten is nog maar het topje van de ijsberg. Lang niet iedereen die geconfronteerd wordt met discriminatie dient een klacht in bij een antidiscriminatiebureau. Mensen willen bijvoorbeeld hun negatieve ervaring het liefst meteen vergeten, hebben het idee dat melden niet helpt of zijn niet op de hoogte van de meldingsmogelijkheden.

Begin 2010 start Art.1 een posteractie met het beeldmateriaal van de campagne die het ministerie van Binnenlandse Zaken in 2009 voerde om de meldingsbereidheid te vergroten. Mensen worden dan opgeroepen om de poster te downloaden en op te hangen, om zo een statement tegen discriminatie te maken. De commercial van de campagne is genomineerd voor een Gouden Loeki. Vrijdag a.s. wordt bekend gemaakt wie de winnaar is.

Meer informatie
Voor vragen over de Kerncijfers 2008 kunt u contact opnemen met Igor Boog van Art.1, i.boog@art1.nl, tel. 010 - 201 02 42.

Klik hier om de Kerncijfers 2008 (pdf) te downloaden.

Kerncijfers van voorgaande jaren zijn te vinden op www.art1.nl/kerncijfers.

Meer informatie over de Gouden Loeki: www.ster.nl.