Ingezonden persbericht

Stichting Energy4All winnaar Grote Gift 3M
Stichting ontvangt 50.000 euro voor onderzoek naar energiestofwisselingsziekte

Zoeterwoude, 18 december 2009 - Stichting Energy4All is uitgeroepen tot winnaar van de Grote Gift van het 3M Fonds. Het komende jaar krijgt Energy4All 50.000 euro te besteden. Dit geld gaat de stichting gebruiken om een extra onderzoeker aan het team van Professor Jan Smeitink toe te voegen, waardoor de kans groter wordt dat er een medicijn beschikbaar komt voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte.

"Ons onderzoek bevindt zich op een cruciaal punt," zegt Jan Smeitink, als onderzoeker verbonden aan Energy4All. "Het is ons gelukt de ziekte op celniveau te corrigeren. De Grote Gift van 3M brengt ons een grote stap dichterbij een medicijn voor mensen met deze ziekte."

Beeldmateriaal

Bovenstaande foto's zijn in hoge resolutie te downloaden via onderstaande links. Afbeelding 1 Afbeelding 2

Zes charitatieve instellingen streden in de finale van de Grote Gift van het 3M Fonds om een geldbedrag van 50.000 euro. De Vogelbescherming, Stichting On Wheels, Wonen met Zorg en Ondersteuning, Energy4All, de NPV (Nederlandse Patiënten Vereniging) en Stichting Semmy gaven ieder een presentatie aan medewerkers van 3M, die daarna hun stem konden uitbrengen. Eerder hadden zo'n 80.000 mensen via internet gestemd op hun favoriete goede doelen project. Een deskundige jury maakte gisteren de winnaar bekend.

Jury
"Doorslaggevend in de keus voor Energy4All waren allereerst de internetstemmen," zegt Ronald Faas, directielid van 3M Nederland en jurylid van de Grote Gift. "Daarnaast is het de overtuiging van de jury dat de stichting met deze gift een wezenlijke stap kan zetten in het ontwikkelen van een medicijn. Het stelt ze in staat af te maken waar ze mee begonnen zijn."

De strijd om de Grote Gift 2009 begon met de aanmelding van 84 projecten. Publiek werd, onder meer middels diverse campagnes van de goede doelen zelf, opgeroepen te stemmen. Op basis van de publieksvoorkeuren zijn de twaalf populairste inzenders gekozen. Uiteindelijk selecteerde een jury daaruit de zes genomineerden voor de finale.

Tijdens de 3M Fonds Finale kregen vertegenwoordigers van de zes genomineerde projecten de kans hun plannen voor de besteding van het geldbedrag te presenteren. De medewerkers van 3M Nederland stemden vervolgens op hun favoriete project. De eerder uitgebrachte stemmen van het publiek via het internet telden echter het zwaarst mee.

Over Energy4All
De stichting Energy4All zet zich in voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Dit doen ze door aandacht te vragen om de oorzaak en de ernst van de ziekte bekender te maken en fondsen te werven. De opbrengsten komen ten goede aan het onderzoek naar een medicijn van Professor Smeitink en zijn team. Aangezien er op dit moment geen medicijn is en er niks voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte kan worden gedaan, is dit onderzoek van levensbelang: zonder medicijn geen energie. Er werken ruim tachtig vrijwilligers aan allerlei activiteiten, variërend van sponsorlopen door kinderen, hardloop- en fietsevenementen en benefietconcerten tot golftoernooien. Kijk voor meer informatie op www.energy4all.nl.

Over het 3M Fonds en de Grote Gift
Het 3M Fonds stelt de Grote Gift jaarlijks beschikbaar aan een charitatieve instelling voor de uitvoering van een bijzonder project in Nederland. Een belangrijke voorwaarde is dat het geld in het jaar na de uitreiking van de gift ook aan het aangemelde project wordt besteed. Niet-commerciële organisaties konden projecten van 1 april tot 1 oktober 2009 aanmelden via de website van het 3M Fonds. Bezoekers van de site konden vervolgens tot en met 31 oktober hun stem uitbrengen.

Met de oprichting van het 3M Fonds en de Grote Gift wil 3M een bijdrage leveren aan maatschappelijke projecten in Nederland. Voor de Grote Gift kunnen projecten worden aangemeld in vier categorieën: cultuur, educatie, gezondheid en natuur & milieu. Het 3M Fonds werd in 2008 ingesteld naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van 3M in Nederland. De eerste Grote Gift werd vorig jaar uitgereikt aan de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting voor het project 'Schone longen, een gezond gewicht'.

Over 3M
Een erkend leider in Research & Development. 3M produceert duizenden innovatieve producten voor tientallen verschillende markten. De kracht van 3M is om haar technologieën - vaak in combinatie met elkaar - om te zetten in producten voor een breed scala aan (toekomstige) klantbehoeften. Met een omzet van $ 25 miljard heeft 3M wereldwijd 76.000 mensen in dienst en in meer dan 60 landen productielocaties. Meer informatie is te vinden op www.3M.nl of www.3Mfonds.nl.

3M, Scotch, Post-it, Scotchgard, Thinsulate en Scotch-Brite zijn handelsmerken van 3M Company.