Ingezonden persbericht


Gedeputeerde van Heijningen in Kopenhagen voor promotie CO2-opslag

Afgelopen dinsdag heeft onze Milieu Gedeputeerde Erik van Heijningen gesproken op de klimaattop in Kopenhagen over het nut van CO2-opslag onder de grond: Cabon Capture Storage oftewel CCS. De noodzaak om CO2 reductie te realiseren is zo hoog dat we waarschijnlijk niet meer om deze (overgangs)technologie heen kunnen.

Mislukte communicatiestrategie
Van Heijningen heeft tijdens zijn presentatie veel aandacht besteed aan de perikelen rondom de CO2-opslag in Barendrecht. Hij heeft met name gesproken over de mislukte communicatiestrategie die door de overheid is gevoerd richting de bevolking van Barendrecht. Hij is echter totaal voorbij gegaan aan de reden van het massale verzet van de bevolking, het feit dat de zekerheden over de veiligheid in de rapporten voor een groot deel zijn gebaseerd op nog ongetoetste berekeningen.

Demonstratieproject is pilotproject, een wezenlijk verschil Ik ben het met Van Heijningen eens dat de onderzoeken wijzen op weinig risico's. De noodzaak iets te doen aan het CO2 probleem rechtvaardigt het feit dat er een proef genomen gaat worden. Maar mijn conclusie over hoe dat moet is wel een heel andere:

1 CCS is een ongelofelijk dure techniek. Om CCS mogelijk te maken moeten we bovendien de capaciteit van de kolencentrale op de Maasvlakte met één derde (!!) uitbreiden. Met alle kwalijke gevolgen van dien. Deze uitbreiding betekent, dat er nog meer fijnstof wordt uitgestoten en er nog meer steenkool moet worden gebruikt.

2 Er wordt steeds over een demonstratieproject gesproken, maar het betreft hier toch echt een pilotproject en dat is een wezenlijk verschil. Bij een demonstratieproject zijn de variabelen bekend en is bewezen dat ze hanteerbaar zijn. Bij een pilotproject denk je dat je weet hoe alles behoort te werken. Vervolgens ga je uitproberen of je theorie klopt. Waar nodig kun je bijstellen. Een pilot die goed verloopt zal de juistheid van de theorie bewijzen, waardoor de demonstratiefase kan worden gerealiseerd.
3 Met betrekking tot Barendrecht is de veiligheid in de rapporten gebaseerd op berekeningen die bij lange na niet allemaal op praktijkervaring zijn gestoeld. Daarom is het niet verantwoord deze pilot uit te voeren in een omgeving waar zoveel mensen wonen (50.000 inwoners). Je moet er toch niet aan denken dat de natuur zich om de één of andere reden niet wenst te houden aan de gemaakte berekeningen.

Spookbeelden?
Van Heijningen doet deze zorgen af als spookbeelden van giftig gas, ontploffingsgevaar en massale verstikking. Hij heeft gelijk als hij stelt dat het gas niet giftig is. Het gas is niet giftig, maar verdringt wel de zuurstof die wij mensen zo nodig hebben. Als je in zo'n gaswolk terecht komt ga je dood. Massale verstikking is dus zeker een gevaar dat dreigt als er iets fout gaat. Uiterste voorzichtigheid is dus geboden. En dat is precies de reden waarom de bevolking in Barendrecht te hoop loopt tegen de opslag van CO2 onder hun gemeente.

Shell heeft op eigen terrein een leeg veld van dezelfde grootte Des te schrijnender is het als je je realiseert dat Shell onder zijn eigen terrein een praktisch leeg veld heeft van iets meer dan de gewenste grootte. Omdat de tender vroeg om een gebied van 10Mton CO2 opslag, bleef het gebied onder het Shell terrein (10.2Mton opslag) buiten het onderzoek. Ook schrijnend is, dat de subsidie van 30 miljoen al bij voorbaat is toegewezen aan deze tender en.... Shell als enige het verzoek kreeg deze tender uit te werken. Het was realistischer geweest als Shell wel medewerking zou krijgen deze pilot uit te voeren maar het onderzoek zelf moet bekostigen. Nu gaat Shell met veel overheidssubsidie een nieuwe techniek ontwikkelen, en steekt straks de winst in eigen zak.

Weinig respect mening Provinciale Staten
Het feit dat van Heijningen gekozen heeft om CCS in te brengen op de klimaattop getuigt niet van veel respect voor de mening van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Vlak voor zijn vertrek naar Kopenhagen is in de Provinciale Staten unaniem een motie aangenomen waarin wordt gesteld dat CO2 opslag onder Barendrecht ongewenst is. Van een Gedeputeerde mogen wij verwachten dat dit standpunt wordt gerespecteerd en als zodanig naar buiten wordt gebracht. Een pleidooi vóór de opslag van CO2 onder Barendrecht is dus niet gepast.

Jose Chung
Fractie GroenLinks Provinciale Staten Zuid-Holland

NOOT VOOR DE REDACTIE,