Ingezonden persbericht


Persbericht

Veilingen transparanter door betere informatievoorziening en gebruik internet Jones Lang LaSalle organiseert samen met banken en notarissen gecombineerde veilingen voor commercieel vastgoed

Amsterdam, 18 december 2009 - In 2010 start Jones Lang LaSalle met gecombineerde veilingen van commercieel vastgoed. Tijdens deze veilingen worden ca. 20-30 bedrijfsobjecten aangeboden. Op de eerste gecombineerde veiling ­ gehouden op 17 februari 2010 in Utrecht ­ worden 25 bedrijfsobjecten geveild, variërend van winkelruimte in het Roda JC Stadion tot beleggingsobjecten en een benzinestation. Geïnteresseerde kopers kunnen bij de veiling aanwezig zijn, maar hebben ook de mogelijkheid om de veilingen live te volgen via het internet en telefonisch biedingen uit te brengen. Bij deze eerste gecombineerde veiling op 17 februari 2010 zijn vijf banken en zes grote notariskantoren betrokken.

Volgens Marijn Snijders, Chairman van Jones Lang LaSalle, zal het aantal gedwongen veilingen het komende jaar sterk toenemen: "Door veilingen van commercieel vastgoed transparanter te maken, kunnen meer en andere kopers deelnemen aan de veiling. De veiling wordt ondersteund door een uitgebreide marketingcampagne , geïnteresseerden worden gericht uitgenodigd en ontvangen heldere en uitgebreide informatie. Voor ieder te veilen object is een digitale dataroom beschikbaar waardoor de informatie altijd up- to-date blijft. Door het introduceren van nieuwe doelgroepen tot de veiling hebben we de mogelijkheid voor een brede en intensieve marketing. Uit recent onderzoek van Jones Lang LaSalle is bovendien gebleken dat veel particuliere beleggers en eigenaar/gebruikers weer meer kapitaal beschikbaar hebben om te investeren in vastgoed. De door Jones Lang LaSalle georganiseerde veilingen bieden de mogelijkheid om de komende tijd goede investeringen te doen."

Uniek aan deze gecombineerde veilingen is dat er alleen commercieel vastgoed wordt geveild. Dit in tegenstelling tot de huidige praktijk waarbij soortgelijke objecten op een woningveiling of een losstaande veiling worden aangeboden.





Executieveiling als uiterste redmiddel
Het aantal uitgesproken faillissementen is het laatste jaar ruim verdubbeld. Banken krijgen steeds meer te maken met leningen die niet (kunnen) worden terugbetaald. Deze ontwikkeling vindt plaats in zowel de reële economie als in de vastgoedsector. Banken hebben beperkte mogelijkheden om hun vordering terug te krijgen. De executieveiling is het uiterste redmiddel.

Transparantie
De banken in Nederland wensen meer transparantie in het veilingproces van commercieel vastgoed. Door de gekozen samenwerking met banken en notarissen plus de digitalisering van het proces wordt de veiling laagdrempeliger waardoor deze voor meer kandidaten toegankelijk is. Door ook vrijwillig te verkopen objecten bij de veiling te betrekken zal de veiling steeds belangrijker worden en zullen betere resultaten behaald worden.

Onderzoek
Nard Schuddebeurs, Director Insolventie & Veilingen bij Jones Lang LaSalle: "In samenwerking met de Erasmus Universiteit verricht Jones Lang LaSalle momenteel onderzoek naar het financiële effect van het optimaliseren van veilingprocedures. Het onderzoek is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2010 afgerond."

Volgende veilingen
Jones Lang LaSalle heeft een rijke traditie op het gebied van veilingen. Al sinds 1783 worden vastgoedveilingen georganiseerd. De volgende gecombineerde veilingen van Jones Lang LaSalle in Nederland vinden plaats op 27 April en 22 Juni 2010. Deze veilingen worden ook toegankelijk gemaakt voor meer banken, notarissen en eigenaar/gebruikers die vrijwillig villen veilen.

Insolventie
Voor de veilingen heeft Jones Lang LaSalle een insolventieteam samengesteld van 14 professionals van de afdelingen Capital Markets, Agency, Taxaties en Vastgoedmanagement. Voordat de objecten geveild worden, worden banken door deze adviseurs ondersteund bij het optimaliseren van het vastgoed, bijvoorbeeld bij tijdelijke beheersmaatregelen, verhuur van de leegstand en oplossen van juridische problematiek.





­ einde bericht ­