Gemeente Utrecht

PERSBERICHT

18 december 2009

Brandweer naar Veiligheidsregio

De gemeenteraad heeft donderdag 17 december unaniem besloten dat de Brandweer overgaat naar de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Het materieel is per 1 januari 2010 eigendom van de VRU, het personeel gaat enkele maanden later over. Dit om te zorgen voor een zorgvuldig plaatsingsproces. Verder debatteerde de raad over de deelname van Tivoli in het Muziekpaleis en het ontwerp voor de Catharijneknoop.

Alle partijen in de raad waren positief over het principe van de regionalisering. De brandweer zou dan per 1 januari 2010 geen gemeentelijke dienst meer zijn, maar onder de (VRU) vallen. De raad heeft in 2008 al ingestemd met deze ontwikkeling, onder voorwaarde dat het kwaliteitsniveau van de brandweerzorg op hetzelfde niveau blijft en de kosten niet stijgen. De regionale brandweer gaat 29 gemeenten bedienen. De fracties maakten zich wel zorgen over de manier waarop in het proces met het personeel is omgegaan. Er is nog veel onduidelijkheid en dit veroorzaakt onrust onder het personeel. De organisatie moet goed functioneren, zodat de veiligheid van de Utrechters geen gevaar loopt.

De SP diende samen met D66 een amendement in om een beslispunt toe te voegen. Hierin zou moeten staan dat de overdracht van taken en personeel slechts plaats kan vinden als alles goed geregeld is. De raad en de burgemeester waren het erover eens dat snelheid niet voor zorgvuldigheid moest gaan. De burgemeester stelde voor om de regionalisering pas te effectueren, nadat de betrokken partijen in het Bijzonder Georganiseerd Overleg (BGO) akkoord zijn met het sociaal plan, de nieuwe rechtspositieregeling en het plaatsingsproces van het personeel is voltooid. De indieners trokken het amendement daarop in. De burgemeester zegde toe over de voortgang te rapporteren in de commissie.

Catharijneknoop

De raad debatteerde over het definitieve ontwerp voor de Catharijneknoop. De Catharijneknoop is de verbinding over de Catharijnesingel tussen het Stationsgebied en de stad. Onderdelen hiervan zijn het terugbrengen van water in de Catharijnesingel, de overkluizingen en het bruggebouw. Verschillende fracties meenden dat het water terug in de singel voor de Utrechters het belangrijkste uit het plan was. Door deze voor een deel te overkluizen was de 'beleving' van de herstelde Catharijnesingel niet erg groot. Wethouder Janssen zegde daarop toe dat er 250m² glas in de vloer van de zogenoemde Stadskamer zou komen.

Debat Muziekpaleis

Op verzoek van D66, mede namens de fracties van GroenLinks, SP en Leefbaar Utrecht, werd een interpellatiedebat gehouden over de perikelen in de aanloop tot de Stichting Muziekpaleis. De aanvragers wilden weten waarom het college het onderhandelingsakkoord met Tivoli van 4 november terzijde heeft geschoven en met welk mandaat de onderhandelaars op pad werden gestuurd. Ook hadden zij vragen over de consequenties voor de exploitatiebegroting van het Muziekpaleis. Wethouder De Gelder vertelde dat tijdens het overleg een lijstje was samengesteld met bespreekpunten. De tekst hiervan riep later vraagtekens op en is daarom niet bekrachtigd. De Gelder zei dat een mediationtraject is opgestart met als doel te kijken of en hoe het mogelijk is om alsnog uit te voeren wat in de contracten staat. Hij vond het geen goed idee om alvast alternatieve scenario's uit te werken omdat het veel tijd en geld zou kosten om dit goed te doen. Een motie van D66, GroenLinks, SP, Leefbaar Utrecht en Burger en Gemeenschap waarin het college werd opgedragen om voor de raad van 28 januari 2010 met een toetsing van de exploitatiebegroting te komen, werd verworpen.