Ingezonden persbericht



Persbericht 16 november 2009

3FM Serious Request 2009:

Stop Malaria, play the music!

De zesde editie van 3FM Serious Request start op vrijdag 18 december om 19.00 uur vanuit het Glazen Huis op de Grote Markt in Groningen. De inzamelingsactie van de publieke popzender samen met het Nederlandse Rode Kruis finisht traditioneel op kerstavond. Dit betekent dat het evenement dit jaar 12 uur langer duurt en dat de 3 dj's ook 12 uur langer niet eten.

Ook dit jaar is er internationale uitbreiding voor 3FM Serious Request. Naast in België, Zweden en Kenia, staat dit jaar voor het eerst een Glazen Huis in Bern, Zwitserland voor de Duitsprekende Zwitserse DRS 3/Schweizer Fernsehen. Alle Glazen Huizen maken zich sterk voor hetzelfde doel; de bestrijding van malaria.

3FM Serious Request maakt de stand op van vijf jaar actie voor stille rampen; 17 miljoen euro ingezameld, 5.588.630 mensen ontvingen hulp in meer dan 34 landen wereldwijd. Het Rode Kruis presenteert op een persbijeenkomst vandaag een uitgebreide verantwoording.

Stop Malaria, Play the Music

Malaria is een van de meest verwoestende mondiale ziektes. Het maakt jaarlijks meer dan één miljoen slachtoffers, het overgrote deel daarvan is kind en jonger dan 5 jaar. Elke 30 seconde overlijdt een kind aan malaria. Wereldwijd lopen 3.3 miljard mensen het risico op malaria in 109 verschillende landen. Complicaties van malaria, zoals ernstige bloedarmoede, zijn verantwoordelijk voor nog eens miljoen dodelijke slachtoffers. Het Rode Kruis distribueert muskietennetten en zet duizenden vrijwilligers in om te zorgen dat de netten juist worden opgehangen en blijven hangen. Omdat malaria te behandelen is, omdat malaria te voorkomen is, omdat dus veel teveel mensen jaarlijks slachtoffer worden van deze ziekte, is dit de stille ramp waarvoor 3FM met Serious Request actie voert en geld inzamelt samen met het Rode Kruis.

Bekendmaking drie dj's en Kom zelf in actie!

Welke drie dj's het Glazen Huis in Groningen gaan bewonen, maakt 3FM bekend op 7 december. Om warm te lopen voor het evenement gaan deze 3 jocks op 10 december het land in om een bijdrage te leveren aan speciale initiatieven van luisteraars voor 3FM Serious Request. Luisteraars melden eigen plannen om de actie te ondersteunen vanaf vandaag aan via: 3fm.nl/komzelfinactie.

3FM Serious Request crossmediaal

3FM Serious Request is van 18 tot en met 24 december non-stop live te beluisteren via 3FM en 3FM.nl. Op televisie presenteren Sander Lantinga en Patrick Lodiers dagelijks Serious Request TV, een live programma in de vooravond bij BNN/NOS op Ned 3. De start van 3FM Serious Request is 18 december ook live te volgen op Ned 3 vanaf 19.00 uur. Op 24 december is vanaf 19.30 uur de grote finale te zien bij BNN/NOS op 3, met live-optredens en natuurlijk de bekendmaking van het ingezamelde bedrag.

De gebeurtenissen in het Glazen Huis zijn 24 uur per dag te volgen via de livecast. Het digitale themakanaal 101 van BNN en de etalagekanalen van kabelmaatschappijen zenden de livecast 24 uur per dag uit. De livecast van 3FM Serious Request is overdag ook te volgen op Nederland 1 en 's nachts op Nederland 3. De livecast is bovendien te bekijken via 3fm.nl, hyves.nl en op mobiele telefoons! De in 2008 gelanceerde mobiele applicatie is er dit jaar ook voor de iPhone.

Het Serious Request Collecte-busje en de Surprisetruck

Voor de eerste keer rijdt dit jaar een 'Serious Request Collecte-busje' door Nederland. Tijdens 3FM Serious Request draait een bekende 3FM-dj op locatie, live verzoekplaten tegen betaling.

Ook de Surprise Truck rijdt weer door het land. Van 19 tot en met 24 december doet de truck elke dag een andere stad aan en bouwt een feestje op een plein. Natuurlijk met optredens van verschillende artiesten en dagelijks een verse mystery guest, waarmee de bezoeker van de Surprise Truck tegen betaling een bijzondere ontmoeting heeft.

SchoolTV

School TV en 3FM willen scholieren in het voortgezet onderwijs actief betrekken bij de malariaproblematiek en hebben speciaal daarvoor een online lespakket ontwikkeld voor vmbo, havo en vwo middenbouw van het voortgezet onderwijs. Het materiaal is gratis beschikbaar op de website van SchoolTV (eigenwijzer.nl/seriousrequest).

Internationale uitbreiding

In het Duitssprekende deel van Zwitserland organiseert radiostation DRS 3 samen met Schweizer Fernsehen voor een eerste maal 'Jeder Rappen Zählt' van 14 tot en met 19 december. Het Zwitserse Glazen Huis staat in Bern.

De Vlaamse zender Studio Brussel organiseert dit jaar samen met VRT televisie voor de vijfde keer Music for Life, de Vlaamse variant van 3FM Serious Request. Ook zij starten dit jaar op 18 december in Gent. In Zweden gaat Musikhjälpen voor de tweede keer van start. Daar stappen de drie dj's van radiozender P3 op 14 december het Glazen Huis binnen. In Gothenburg sluiten zij zich op tot en met 20 december. Ghetto Radio in Kenia sloot zich vorig jaar al aan bij de actie. Ghetto Radio Serious Request is van 19 tot en met 24 december.

Top Serious Request

Vanaf 24 december 20.20 uur, direct na de finale van het evenement, zendt 3FM de Top Serious Request uit met 24 uur per dag de meest aangevraagde nummers van 3FM Serious Request tot 31 december 18.00 uur.

3FM Serious Request

Met 3FM SERIOUS REQUEST zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

In 2004 haalde 3FM SERIOUS REQUEST 915.955 euro op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Vanaf 2006 sluit Studio Brussel zich aan bij de actie. In 2008 doet het Zweedse P3/SVT dat. In 2008 bracht de actie in Nederland 5.637.937 euro op voor vluchtelingenhulp.

Voor meer informatie: www.3fm.nl