Ingezonden persbericht


Amsterdam, 17 december 2009

Geachte persrelatie,

Hierbij nodigen wij u van harte uit voor de landelijke persvoorstellingen van de films The Sound of Insects van Peter Liechti en Katalin Varga (2009) van Peter Strickland.

De persvoorstelling van The Sound of Insects vindt plaats op vrijdag 18 december in het Filmmuseum

Vrijdag 18 december
14.30 The Sound of Insects van Peter Liechti (2009, 88')

De persvoorstelling van Katalin Varga vindt plaats om maandag 21 december in het Filmmuseum

Maandag 21 december

10.30 Katalin Varga van Peter Strickland (2009, 82')

Interviews
Interviews met Peter Liechti of Peter Strickland kunnen vóór donderdag 24 december worden aangevraagd bij Bob Blöte (020-5891424, bbleute@filmmuseum.nl)

Meer informatie:
FILMMUSEUM

Marnix van Wijk, pers- en pr-attaché, tel: 020-5891405, e-mail: mwijk@filmmuseum.nl

U kunt (high-res) beeldmateriaal van deze films rechtstreeks downloaden van de Filmmuseum-website www.filmmuseum.nl/beeldbank. De online beeldbank is alléén bestemd voor pers en theaters. U kunt een gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen bij perssupport@filmmuseum.nl.

PERSBERICHT European Film Awards voor The Sound of Insects en Katalin Varga

Katalin Varga

Tijdens de uitreiking van de European Film Awards 2009, op 12 december jongstleden, vielen twee distributietitels van het Filmmuseum in de prijzen. The Sound of Insects van Peter Liechti won de Prix Arte voor beste documentaire en Peter Stricklands debuut Katalin Varga werd bekroond met de European Discovery Award. Beide films zijn binnenkort in het Filmmuseum en de Nederlandse filmtheaters te zien. The Sound of Insects, vanaf 24 december in Filmmuseum (Amsterdam), Filmhuis Den Haag en Plaza Futura (Eindhoven); Katalin Varga, vanaf 7 januari in Rialto (Amsterdam), Filmhuis Den Haag, Lantaren/Venster (Rotterdam), 't Hoogt (Utrecht), Images (Groningen) en Plaza Futura (Eindhoven)

Met de jaarlijkse uitreiking van European Film Awards eert de European Film Academy uitzonderlijke prestaties van Europese filmmakers. Tijdens de afgelopen ceremonie, op 12 december in het Duitse Bochum, vielen twee distributiefilms van het Filmmuseum in de prijzen. De Prix Arte voor beste documentaire ging naar The Sound of Insects van Peter Liechti. De Zwitserse cineast bewerkte de op een ware gebeurtenis gebaseerde novelle 'Totdat ik een mummie ben' van de Japanse schrijver Shimada Masahiko tot een eigenzinnige film waarin geluid, beeld en gesproken woord een hypnotiserend verband aangaan. Katalin Varga, het speelfilmdebuut van de Brit Peter Strickland, werd bekroond met de European Discovery Award. Stricklands visueel indrukwekkende vertelling over eer en wraak kreeg eerder een Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn voor het vernieuwende geluidsontwerp en ontving de prijs voor nieuw talent op het Filmfestival van Kopenhagen. Hoofdrolspeelster Hilda Péter won de prijs voor de beste actrice op het Brussels Film Festival.

The Sound of Insects - Record of a Mummy
Peter Liechti (Zwitserland 2009)
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld 88' kleur

Katalin Varga
Peter Strickland (GB/HON/RO 2009)
Hongaars + Roemeens gesproken, Nederlands ondertiteld 84' kleur