Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

El Anatsui, Prins Claus Award laureaat in Utrecht Manifest

Utrecht, 18 december 2009

El Anatsui (geb. 1944, Anyako, Ghana, wonende in Nigeria) ontving deze week de Prins Claus Award voor beeldende kunst. Zijn magistrale werk Earth Cloth (2003) is nog t/m 14 februari 2010 te zien in het Centraal Museum, als onderdeel van de tentoonstelling Unresolved Matters: Social Utopias Revisited, project van Utrecht Manifest 2009, derde biënnale voor social design.

El Anatsui is een uiterst origineel beeldhouwer die als lichtend voorbeeld voor en inspiratiebron van de hedendaagse Afrikaanse kunst wordt beschouwd. Voor het werk Earth Cloth transformeerde Anatsui weggegooide aluminium doppen van drankflessen en koperdraad tot een cascade van glinsterende vloeibaarheid. Het beeld verwijst naar traditionele Afrikaanse stoffen en Venetiaanse cultuur, en wil over kwesties als slavernij, kolonisatie, weelde, verspilling, verval, spirituele libatie en genezing doen nadenken. El Anatsui wordt geëerd voor de uitmuntende esthetische en intellectuele kwaliteiten van zijn creaties, voor zijn innovatief gebruik van materialen om de dialoog tussen cultuur en natuur te benadrukken en voor zijn toegewijde en inspirerende rol in de ontwikkeling van de beeldende kunsten in Afrika.

Utrecht Manifest 2009 besteed aandacht aan de vraag hoe en in welke vorm het sociale vandaag de dag tot stand komt: niet thematisch, maar door de culturele biënnalemodellen als sociale modellen te benaderen. Modellen die de vraag opwerpen wat de noodzaak en urgentie van sociale vormgeving is.

Unresolved Matters: Social Utopias Revisited
Een hernieuwde kennismaking met de manier waarop het sociale vanaf de 20ste eeuw vorm heeft gekregen. Werken van o.a. Thonet, Castiglioni, A.D. Copier, Wilhelm Wagenfeld, Henry van de Velde, Johannes Itten Joseph Beuys, Haus-Rucker-Co, Archigram, El Anatsui en Stephen Willats. Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10
T/m 14 november 2010
Open: dinsdag t/m zondag 11.00 ­ 17.00 uur

Verder te zien in Utrecht Manifest 2009:
User's Manual: The Grand Domestic Revolution
Een 'real experiment' van een jaar waarbinnen de private ruimte uitgangspunt vormt voor de vraag naar het sociale in relatie tot de bewoners, de buren, de wijk en de stad. Casco, Nieuwekade 213-215 / Casco House, p/a Bemuurde Weerd OZ 18B) T/m 3 oktober 2010
Open: dinsdag t/m zondag 12.00 ­ 18.00 uur