Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 18 december 2009 091218R

ARN B.V. winnaar Milieuprijs Westenweurt 2009

ARN B.V. is de winnaar van de tweede Milieuprijs Westenweurt. Het Weurtse bedrijf ontvangt op vrijdag 18 december uit handen van juryvoorzitter en hoogleraar Bedrijfskunde Ben Dankbaar (RUN) de wisseltrofee en een cheque voor een pakket zonnepanelen ter waarde van 10.000 euro. Volgens de jury met vertegenwoordigers van bedrijfsleven, overheid en kennisinstituten heeft ARN B.V. van alle bedrijven in Nijmegen-West en Weurt in 2008 en 2009 de grootste bijdrage geleverd aan een beter milieu.

De jury hecht aan de open communicatie van ARN B.V. met omwonenden en milieugroeperingen. Een aantal Nijmeegse milieuorganisaties droeg het bedrijf voor als kandidaat voor de milieuprijs; het bedrijf hergebruikt afvalstoffen, is scherp op de emissie van schadelijke stoffen en heeft meegewerkt aan de realisering van het gebruik van restwarmte. Bovendien houdt ARN B.V. zich ver van de landelijke trend om afvalverbrandingsinstallaties bij te bouwen.

In het juryrapport staat de reden van de keuze voor ARN B.V. als winnaar van de milieuprijs als volgt omschreven: "ARN B.V. werkt nu al gedurende vele jaren consistent, innovatief en in goede harmonie met de omwonenden aan een duurzame omgang met de enorme afvalstromen die onze samenleving genereert. Sinds 2008 heeft het bedrijf een nieuwe strategie, die naast verbranding nieuwe activiteiten omvat onder meer op het gebied van recycling, hergebruik en vergisting.". De jury baseert haar oordeel op de informatie bij inschrijving, deskresearch én de bevindingen van een werkbezoek aan ARN B.V.

Met ARN B.V. dongen ook de Nijmeegse bedrijven Cornelissen Transport en Electrabel mee naar de Milieuprijs Westenweurt 2009. Cornelissen werkt aan een efficiënt systeem voor de distributie van winkelgoederen in de stad door zuinige vrachtwagens en schone voertuigen op aardgas. Electrabel investeerde in een biomassacentrale, werkte aan efficiënt vervoer en behaalde in 2008 een energiebesparing van 4,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Uitreiking Tijdens een bijeenkomst in het Nijmeegse Facility Point (Microweg 21)op 18 december reikt juryvoorzitter Ben Dankbaar aan ARN-directeur Gerard van Gorkum de Milieuprijs Westenweurt 2009 uit. Aan deze prijs is een pakket zonnepanelen verbonden ter waarde van ¤10.000,-. Kropman Installaties, ook een bedrijf uit het gebied Westenweurt, levert en installeert de zonnepanelenbij ARN B.V.

De Milieuprijs Westenweurt 2009 is een initiatief van de provincie Gelderland en de gemeenten Beuningen en Nijmegen. De criteria op grond waarvan deelnemers aan de milieuprijs worden beoordeeld, komen overeen met de doelstellingen in het Milieuprogramma Nijmegen-West en Weurt 2007-2010: verbetering van de luchtkwaliteit, vermindering van de CO2-uitstoot, de reductie van geluid- of geurhinder of een milieuverbetering dankzij schoner en efficiënter transport.

De Milieuprijs Westenweurt wordt voor de tweede keer uitgereikt. De eerste milieuprijs ging in april 2008 naar Bouwstoffenindustrie Weurt B.V.




Gemeente Nijmegen