Partij van de Arbeid

Den Haag, 18 december 2009

Vragen van de leden Leerdam en Eijsink (beiden PvdA) aan de ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over de uitspraken van Hugo Chavez tijdens de Klimaattop over de vermeende bewapening van de Nederlandse Antillen en Aruba door de Verenigde Staten


1. Kent u de berichten 'Chavez: Amerika bewapent Antillen' {1}, 'Chavez: Nederland en VS zweren samen' {2}, 'Chavez beschuldigt Nederland van agressie' {3}, 'Chavez: Agressief Nederland spant samen met Amerika '{4}, 'Chavez beschuldigt Nederland van samenzwering met VS' {5}?


2. Bent u bekend met de uitspraken die Hugo Chavez, president van Venezuela, tijdens de Klimaattop in Kopenhagen gedaan heeft over de vermeende bewapening van Aruba, Curaçao en Bonaire door de Verenigde Staten?


3. Is het waar dat de Verenigde Staten "geheim agenten, oorlogsschepen en spionagevliegtuigen" {5} naar Aruba, Curaçao en Bonaire hebben gestuurd en dat Nederland Amerika gebruik laat maken van de eilanden "om een mogelijke aanval" op de regering van Venezuela voor te bereiden?


4. Kunt u inzicht geven in de omvang van de militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten op de Nederlandse Antillen en Aruba? In welke mate zijn de activiteiten van Amerikaanse militairen op de Nederlandse Antillen en Aruba terug te leiden op het FOL-verdrag? In welke mate kunnen de uitspraken van Chavez invloed hebben op het al dan niet verlengen van het FOL-verdrag?


5. Hoe verhouden volgens u de uitspraken van Hugo Chavez over de Amerikaanse militaire aanwezigheid op de Nederlandse Antillen en Aruba zich tot zijn eerdere uitlatingen {4} over het aanspraak maken van Venezuela op de Nederlandse Antillen en Aruba?


6. Kunt u uitsluiten dat de territoriale veiligheid van de Nederlandse Antillen en Aruba in deze kwestie in het geding is? Zo niet, waarom niet?

{1} RTL nieuws, 18 december 2009
{2} NOS.nl, 18 december 2009
{3} De Telegraaf, 18 december 2009
{4} Elsevier, 18 december 2009
{5} Het Parool, 18 december 2009