Gemeente Rotterdam

17 december 2009

Halfuur parkeren voor 10 cent

Stop & Shop Rotterdam 010

Rotterdam introduceert een nieuwe parkeerregeling: Stop & Shop. Bezoekers betalen in speciaal aangewezen winkelgebieden aan de parkeermeter de eerste dertig minuten het Stop & Shop tarief van 10 cent. Wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid) lanceerde op vrijdag 18 december 2009, om 13.00 uur officieel de nieuwe Stop & Shop-zone in de winkel Flowers & Gifts aan de Kleiweg 71. De gemeente voert deze parkeerregeling in om de ontwikkeling van lokale economie in de winkelgebieden tijdelijk te stimuleren.

Bij Stop & Shop aan de meter koopt de automobilist met de chipknip aan de parkeerautomaat een kaartje en betaalt voor het eerste half uur een tarief van ¤¬0,10. Voor de volgende twintig minuten wordt het reguliere parkeertarief van ¤ 0,50 betaald. Wethouder Dominic Schrijer: 'Met deze Stop & Shop regeling willen we het MKB in onze stad ondersteunen. Vooral in deze tijden is het belangrijk om ondernemerschap, zeker in deze gebieden, extra te stimuleren Het tarief van 010 cent maakt het voor klanten aantrekkelijker hier snel even een boodschap te doen.'.

Stop & Shop wordt ingevoerd in speciale winkelgebieden in het kader van het Actieplan Winkelgebieden. De winkelgebieden, die het in deze economisch zware tijden moeilijker hebben, worden ondersteund met maatregelen die moeten leiden tot een verbeterd leef- en winkelklimaat. Van de tweeëntwintig winkelgebieden liggen er veertien in betaald parkeren gebied. In al deze gebieden wordt een Stop & Shop regeling ingevoerd. Het gaat om een tijdelijke ondersteuning, met een looptijd van drie jaar. Daarnaast wordt in openbare parkeergarages van straten met een Stop & Shop-regeling per 1 januari 2010 het 'eerste half uur gratis' parkeren ingevoerd. Het gaat hierbij om de openbare garages Boulevard Zuid, Nieuwe Binnenweg I, Zoomstraat, Benthuizerstraat en (in een latere fase) het Mathenesserplein.

Stop & Shop is, naast de Kleiweg, ingevoerd bij Boulevard-Zuid (Groene Hilledijk / Beijerlandselaan), de Nieuwe Binnenweg / Schiedamseweg en de winkelstraten in het Oude Noorden. Gefaseerd over 2010 kan er in meer winkelgebieden volgens de Stop & Shop regeling worden betaald. Zo stappen in april de winkelgebieden Crooswijkseweg, de Vlietlaan en de Oudedijk over op het nieuwe systeem. Vervolgens zijn in juli de Middellandstraat, de Vierambachtsstraat en de Mathenesserweg aan de beurt. Het winkelgebied aan de Dordtselaan sluit de overgang naar het nieuwe systeem af.