Partij van de Arbeid

Den Haag, 18 december 2099

Vragen van de leden Dijsselbloem en Bouchibti (beiden PvdA) aan de ministers van Jeugd en Gezin en Wonen, Wijken en Integratie

over kindermishandeling in Koranscholen


1. Hebt u kennis genomen van het bericht "Moskeeleiders frustreren onderzoek naar lijfstraffen", het bericht "GGD wil onderzoek mishandeling tijdens Koranles" (Elsevier.nl) en de brief van 15 december 2009 van het college van Burgemeester en Wethouders aan de gemeenteraad van Den Haag?


2. Klopt het bericht dat de moskeeën in Tilburg en Amsterdam werknemers van het Verwey-Jonker Instituut, die in uw opdracht onderzoek doen naar de omstreden koranscholen, buiten de deur houden en dat het vorig jaar aangekondigde onderzoek "maar niet van de grond komt"? Legt u zich hier bij neer? Zo nee, welke stappen gaat ondernemen om dit onderzoek toch mogelijk te maken?


3. Bent u van mening dat na herhaalde berichten over kindermishandeling uit Amsterdam en Tilburg en de verontrustende bevindingen van de GGD in Den Haag dit onderzoek nu snel moe worden doorgezet. Bent u bereid, gezien de resultaten van GGD Haaglanden, om GGD Nederland te vragen dit onderzoek landelijk uit te voeren?


4. Op welke termijn kan de Kamer de resultaten van het onderzoek naar kindermishandeling in Koranscholen tegemoet zien?


5. Ziet u een rol voor de Inspectie Onderwijs of voor de Inspectie jeugdzorg in deze kwestie? Zo ja, hoe gaat die rol worden ingevuld? Zo nee, waarom niet en wie is er dan wel verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van het verbod op kindermishandeling, ook in Koranscholen?