Partij van de Arbeid

Den Haag, 18 december 2009

Vragen van de leden Linhard (PvdA) en Omtzigt (CDA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over de onderschatte beleggingsrisico's en de tekortkomingen in bedrijfsvoering bij de pensioenfondsen


* Heeft u kennis genomen van het onderzoek van De Nederlandse Bank{1}, waarin wordt concludeert dat pensioenfondsen soms onvoldoende oog hebben gehad voor de beleggingsrisico's en dat besturen niet altijd voldoende controle hebben over de beleggingen, zeker wanneer sprake is van uitbesteding?


* De Nederlandsche Bank werpt naar aanleiding van het onderzoek de vraag op of de vermogensbuffers wel een afdoende weerspiegeling vormen van de risico's waaraan fondsen feitelijk blootstaan; hoe beoordeelt u het vermogen van pensioenfondsen om grote financiële schokken op te vangen?


* Hoe beoordeelt u de situatie dat de realiteit soms veel extremer kan zijn dan de uitgangspunten waar de pensioenfondsen mee rekenen in het standaardmodel? Moet in dit kader het standaardmodel aangepast worden? Zo ja, in welke richting? Zo nee, hoe kunnen pensioenfondsen dan inspelen op de extreme situatie in verhouding tot het standaardmodel?


* Kunt u aangeven in hoeverre het afwijken van de daadwerkelijke beleggingsportefeuille van het strategische beleggingsbeleid en de daaruit voorvloeiende risico's aan banden gelegd kan worden? Indien mogelijk, hoe gaat u dit doen?


* Kunt u aangeven welke beleggingsrisico's aanvaardbaar zijn in verhouding tot de consequenties voor de hoogte van de pensioenpremies en/of versobering van pensioen?


* Deelt u de opvatting van de leden van de PvdA- en CDA-fracties dat pensioenfondsen bestuurd moeten worden door mensen met grote inhoudelijke kennis van zaken? Zo ja, hoe beoordeelt u de situatie dat er fouten zijn gemaakt bij de berekening van de buffers bij sommige pensioenfondsen? Hoe beoordeelt u de conclusie van DNB dat de tekortkomingen in adequate governance en beheersing in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de omvang van de geleden verliezen?


* Deelt u de mening van De Nederlandsche Bank dat omissies in het risicobeheer zo spoedig mogelijk moeten verdwijnen en dat ingezet moet worden op adequate bedrijfsvoering? Zo ja, binnen welke termijn moet de aanpassing van de bedrijfsvoering gestalte krijgen en hoe gaat u de aanstaande voorstellen beoordelen?




Partij van de Arbeid