Beslissingen van de Vlaamse Regering

18/12/2009 14:46

Vlaamse Overheid

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met de Economische Partnerschapsovereenkomst tussen de CARIFORUM-staten en de Europese Gemeenschap . De CARIFORUM-groep bestaat uit de Dominicaanse Republiek en de 14 landen van de Caraïbische Gemeenschap. De voornaamste doelstelling is de integratie van deze landen in de mondiale economie en het internationale handelsstelsel. Dit ontwerp van instemmingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van een samenwerkingsproject met Centraal- en Oost-Europa krijgt de vzw Mobiel 21 uit Leuven 200.000 euro subsidie voor het project 'Urban Mobility Management in Albania, including a field trial in the city of Shkodra' .

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van de oproep voor ontwikkelingseducatieprojecten kent de Vlaamse Regering zo'n 578.000 euro subsidie toe aan een tweede selectie van projecten.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent een subsidie van 500.000 euro toe aan de vzw Rode Kruis Vlaanderen Internationaal in Mechelen, als tegemoetkoming in de kosten voor het project 'Basisgezondheidszorg en capaciteitsopbouw in Kasungu, Malawi' .

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot gedeeltelijke omzetting van de Europese Dienstenrichtlijn (EDRL) . Hoofdstuk II van de EDRL, met onder andere de bepalingen rond administratieve vereenvoudiging, is al via een besluit van de Vlaamse Regering geregeld. Dit voorontwerp van decreet wil de overige verplichtingen van de EDRL implementeren: de bepalingen rond de bevordering van dienstenactiviteiten en de administratieve samenwerking tussen lidstaten. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de SERV, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Ingrid Lieten

Na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan de wijzigingen van de overeenkomst over de Internationale Organisatie voor Telecommunicatiesatellieten (INTELSAT) . Het gaat om aanpassingen aan de gewijzigde telecommunicatiemarkt en aan de technologische vooruitgang. Ze keurt meteen definitief het ontwerpdecreet goed dat instemt met die gewijzigde overeenkomst. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Pascal Smet

In het kader van het Doelstelling 2 - programma Vlaanderen 2007-2013 kent de Vlaamse Regering bijna 1,19 miljoen euro subsidie toe aan de stad Ronse voor de uitvoering van het EFRO-project 'Campus TIO 3 ' in Ronse. Het projectvoorstel, dat uitgaat van het OCMW Ronse, beoogt de verbouwing van de bestaande campus Delghust tot een centrum voor ondernemerschap, opleiding en ontmoeting met een sterke focus op textiel en innovatie.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering gaat akkoord met de tekst van het werkgelegenheids- en investeringsplan en met de financieringstabel van het werkgelegenheidsplan. De minister-president, de vice-minister-president Ingrid Lieten en de minister van Werk, Philippe Muyters, worden gelast de tekst te onderhandelen met de sociale partners met het oog op het afsluiten van een VESOC-akkoord.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

In het kader van de economische crisis voorzag de Vlaamse Regering op 13 maart 2009 een extra financiële ondersteuning voor het in dienst houden van de monitoren in beschutte werkplaatsen. Het besluit werd verlengd op 15 mei 2009. De Vlaamse Regering beslist nu een tweede en laatste keer tot verlenging van de toekenning van een tijdelijke economische herstelsubsidie aan de beschutte werkplaatsen , voor de periode van september tot december 2009, voor een totaal bedrag van 3,5 miljoen euro.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

Op 15 mei 2009 keurde de Vlaamse Regering de financiering van de competentiepool VIL (Vlaams Instituut voor de Logistiek) voor de periode mei 2009- april 2013 goed. Gegeven de huidige besparingsrondes van de Vlaamse Regering blijkt dat de toen vastgelegde steun de beschikbare middelen voor 2010 en 2011 overstijgt. De Vlaamse Regering beslist dus een overgangsovereenkomst te sluiten met het VIL, waardoor het de huidige werking verder kan zetten, voor de periode van 1/09/2009 tot 31/12/2010 voor een maximaal subsidiebedrag van 2,3 miljoen euro voor de competentiepool en additioneel 762.105 euro voor de projecten collectief onderzoek.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering legt de werkwijze voor de rekrutering, selectie en aanwerving van de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de VRT vast.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten en minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van een provisioneel krediet voor een bedrag van 370.000 euro voor de cofinanciering van de EFRO-dossiers Campus TIO 3 -project -OCMW Ronse in samenwerking met de stad Ronse , waar het oude leegstaande OCMW-ziekenhuis wordt omgevormd naar een economisch centrum, en Sociale Campus Spiegelfabriek Herentals - OCMW Herentals, waar een gebouw wordt afgebroken om een nieuw centrum te bouwen voor de kringwinkel, tewerkstellingsprojecten van OCMW Herentals, en 2 organisaties in de sociale economie.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering kent een subsidie van 200.000 euro toe aan vzw World Outgames Antwerp 2013 , als tegemoetkoming in de personeels-, werkings- en promotiekosten van de Outgames, die lopen van 3 augustus 2013 tot 11 augustus 2013. De World Outgames zijn 4-jaarlijkse mondiale sportkampioenschappen in een 30-tal sporten voor holebi's.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de regels voor de uitvoering van de onroerenderfgoedtoets vastlegt. Voor het slopen van een constructie, geïnventariseerd als bouwkundig erfgoed, kan pas een stedenbouwkundige vergunning worden afgeleverd na een onroerenderfgoedtoets. Daarbij wordt bekeken of het belang van het project waarvoor de sloopvergunning wordt aangevraagd, wel opweegt tegen het verlies van erfgoedwaarden. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad voor Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering besluit Mark Andries met ingang van 1 januari 2010 te benoemen als afgevaardigd vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering in de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering van de vzw Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) .

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering benoemt de leden van het adviescomité van het Vlaams Expertisecentrum voor Opvoedingsondersteuning .

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De adoptiedienst Ray of Hope vzw in Lokeren ontvangt een facultatief subsidiebedrag van 67.000 euro voor het uitvoeren van de overeenkomst met Kind en Gezin, om de China-adoptiedossiers af te werken. Ray of Hope neemt hiermee de lopende dossiers over van adoptiedienst Horizon vzw.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Voor het uitbesteden van de opdracht voor diensten 'Uitvoeren van hydrografische metingen in de Vlaamse zee- en jachthavens' is de procedure van openbare aanbesteding gestart. Er werden drie offertes ingediend. De Vlaamse Regering verklaart zich nu akkoord met de laagste regelmatige offerte. Alle kandidaten worden van deze beslissing op de hoogte gebracht. De Vlaamse minister voor Mobiliteit en Openbare Werken zal overgaan tot gunning van de volledige opdracht.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de taxidiensten en de diensten voor het verhuren van voertuigen met bestuurder. Artikel 20 van dit besluit schrijft het gebruik voor van een taxameter en randapparatuur met opslagcapaciteit voor elektronische gegevens. Overeenkomstig artikel 79 beschikken de taxi-exploitanten over een termijn van vijf jaar om dergelijke apparatuur aan te schaffen. Deze termijn verstreek op 20 september 2008 en werd al twee maal verlengd. Deze overgangsperiode wordt nu een laatste keer met zes maanden verlengd tot 1 juli 2010 om de installatie van de vereiste apparatuur geordend te laten verlopen, zowel voor de installateurs als voor de taxi-exploitanten.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt, onder voorwaarde, in met de wijziging van de wet over de veiligheid van de spoorwegexploitatie . Het voorstel voegt een artikel toe waarin de geïndexeerde bijdrage voor de kosten van de remtesten op 280 euro wordt gebracht. De bedoelde remtests gebeuren momenteel door personeelsleden van De Lijn onder toezicht van een federaal personeelslid. De voorwaarde is dat de gewijzigde wet geen afbreuk mag doen aan deze werkwijze en niet mag leiden tot de aanrekening van retributies op prestaties geleverd door de personeelsleden van de VVM-De Lijn zelf.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt in met het gewijzigde koninklijk besluit over de inschrijving van voertuigen . De wijziging voegt een bepaling toe over de lengte van de laadruimte voor lichte vrachtwagens. Hierdoor kunnen deze technische gegevens rechtmatig overgemaakt worden aan de belastingadministratie, die zo de juiste belastingen kan heffen, en wordt zo ook een juridische onzekerheid weggewerkt.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Op 1 januari 2009 is de nieuwe loodsgeldtariefstructuur in werking getreden. Door de financiële en economische crisis besliste de Vlaamse Regering een tijdelijke maatregel in te voeren waardoor de nieuwe tarieven worden vergeleken met de oude en de verschillen worden afgetopt. Deze maatregel loopt af op 31 december 2009, waardoor op 1 januari 2010 de nieuwe tarieven zouden in werking treden. Met het oog op het behoud van de concurrentiekracht van de Vlaamse havens beslist de Vlaamse Regering nu de tijdelijke maatregel met drie maanden te verlengen tot 31 maart 2010 .

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de oprichting van de nv Belgian Mobility Card (BMC) als dochtermaatschappij van de VVM De Lijn. De nv BMC wordt een gemeenschappelijk platform voor de interoperabele smart card voor het openbaar vervoer.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

In het kader van het Doelstelling 2-programma Vlaanderen 2007-2013 kent de Vlaamse Regering voor het begrotingsjaar 2009 een subsidie van bijna 1,1 miljoen euro toe aan het AG Stadsontwikkelingsbedrijf Gent voor de uitvoering van het EFRO-project '344 - The Loop - Ringwegen' , dat de heraanleg omvat van de oostelijke en westelijke ringweg op de site Gent The Loop, en een subsidie van 152.000 euro aan POM Antwerpen voor de uitvoering van het EFRO-project '355 - Dienstencentrum Duwijckpark' in Lier.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering bevestigt opnieuw de bestemming van 34 gewestplanwijzigingen die vernietigd werden wegens het schenden van de adviesplicht van de Raad van State. De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening voorziet de geldigverklaring met terugwerkende kracht van deze gewestplanwijzigingen. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van de herziening van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen , met name het 'addendum bij de gecoördineerde versie (april 2004) van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen'. Ze erkent tegelijk dat een aantal thema's door het regeerakkoord of door maatschappelijke evoluties actueel geworden zijn en beslist rond deze thema's een tweede kortetermijnherziening op te starten uiterlijk bij de definitieve vaststelling van bovenstaande herziening.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Voor het slopen van een constructie, geïnventariseerd als bouwkundig erfgoed, kan pas een stedenbouwkundige vergunning worden afgeleverd na een onroerenderfgoedtoets. Daarbij wordt bekeken of het belang van het project waarvoor de sloopvergunning wordt aangevraagd, wel opweegt tegen het verlies van erfgoedwaarden. Het is het agentschap RO-Vlaanderen dat advies verleent. Om de adviesverlener toe te laten met voldoende kennis van zaken te oordelen, wijzigt de Vlaamse Regering nu het besluit over de dossiersamenstelling van de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning . Hierdoor krijgt het adviesverlenend agentschap voor de onroerenderfgoedtoets een extra dossier en extra beeldmateriaal om de sloopaanvraag te kunnen beoordelen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SAR Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed en van de SERV.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het huishoudelijk reglement van de Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening (VLACORO) .

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Françoise Vermeersch en Ruud Vermaelen vervangen respectievelijk Ilse Devreese en Gert Truyens als lid van de praktijkcommissie van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - SYNTRA Vlaanderen .

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist tot cofinanciering van de volgende EFRO-projecten : in Gent 'Ledeberg leeft - actie 1: realisatie van een welzijnsknoop' (420.000 euro); 'Gent-Sint-Pieters - Deelproject 1: de kwaliteitsvolle herinrichting van de Prinses Clementinalaan met een vrije tram/busbedding' (146.000 euro) en 'Gent-Sint-Pieters - Deelproject 1 : Max Mobiel' (120.000 euro); 'KOBRA - heraanleg Korenmarkt en aanpalende straten in Gent' ; in Leuven: 'Fochplein' (202.000 euro) en in Aalst 'Heraanleg Werfplein en Frits De Wolfkaai' (344.000 euro).

Op voorstel van minister Philippe Muyters

In het kader van de verlenging van het protocol van samenwerking tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de sector van de metaal bedienden, kent de Vlaamse Regering werkingssubsidies toe aan de vzw LIMOB in Hasselt (12.750 euro); de vzw OBMB in Brussel (12.750 euro); de vzw IBAM in Antwerpen (12.750 euro); en de vzw VORMETAL Oost- en West-Vlaanderen in Gent (12.750 euro).

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse verzelfstandigde agentschappen aangesloten bij het CFO ontvangen of betalen jaarlijks een vergoeding goed financieel beheer . De gebruikte parameters voor de berekening van deze vergoeding zorgden vorig jaar en dit jaar voor problemen en vertragingen. Daarom beslist de Vlaamse Regering de vergoeding pas volgend jaar door te rekenen aan alle instellingen, en voor de VRT en de Vlopera de berekening van de vergoeding aan te passen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Georges Ketels en Daniël Stienlet worden aangesteld als afgevaardigde van financiën bij respectievelijk de KULeuven en de KUBrussel, en bij de Universiteit Gent .

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Frans Van de Velde wordt benoemd tot lid van de Hoge Raad voor het Handhavingsbeleid .

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering kent 775.000 euro subsidie toe aan de vzw Vlaamse Sportfederatie in het kader van de proeftuin Verenigingsondersteuningproject . Het project heeft als doel een duurzame ondersteuning van het vrijwillige bestuurskader in sportclubs te verzorgen zodat hun expertise, zelfredzaamheid en probleemoplossend vermogen verhoogt.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering neemt akte van de 'geactualiseerde Structuurvisie Grindwinningsgebieden'. Ze keurt ter zake de bestaande feitelijke en juridische toestand van het grindwinningsgebied te Kinrooi goed en het daarbijhorende voorstel van verordend grafisch plan . De bevoegde minister wordt gelast om in dit kader een ruimtelijk uitvoeringsplan op te stellen.

Op voorstel van minister Pascal Smet

In het kader van het Duurzaam naar School -project krijgen de gemeenten Keerbergen en Retie samen zo'n 40.000 euro subsidie .

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel