Partij van de Arbeid

Den Haag, 18 december 2009

Vragen van de leden Kalma en Linhard (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Sociale Zaken en werkgelegenheid

over de prestaties van pensioenfondsen inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen


1. Hebt u kennis genomen van het rapport 'Benchmark Responsible Investment by Pension Funds in the Netherlands 2009'?


2. Wat is uw oordeel met betrekking tot de, met name bij de ondernemingspensioenfondsen, teleurstellende prestaties inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen, mede gelet op het feit dat u in uw kabinetsvisie het belang van de pensioenfondsen sterk hebt benadrukt?


3. Wat vindt u van de, bij onder andere Albert Heijn, AkzoNobel en Philips, geconstateerde discrepantie tussen de duurzaamheidsprestaties van het bedrijf en het bedrijfspensioenfonds?


4. Klopt het dat pensioenfondsen onder artikel 146 Pensioenwet verplicht zijn een jaarrekening en jaarverslag vast te stellen overeenkomstig titel 9, boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, en dat zij derhalve ook moeten rapporteren over niet-financiële prestatie indicatoren? Zo ja, kunnen zij hiervoor gebruik maken van de herziene Richtlijn-400? Zo nee, acht u een bepaalde mate van verplichte transparantie wenselijk?


5. Hoe staat u tegenover de suggestie van dhr. Borgdorff, oud-directeur van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen, dat het goed zou zijn om een platform voor sociale- en milieucriteria voor de pensioenfondsen op te zetten?


6. Bent u bereid, gezien de recente toezegging van de regering om vaker en proactiever met bedrijven de dialoog aan te gaan over MVO-problemen, om met de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen, de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen en de Unie van Beroepspensioenfondsen en de VBDO in overleg te treden over het stimuleren van maatschappelijk verantwoord investeren door pensioenfondsen?


7. Bent u daarnaast bereid om in een brief aan de slecht presterende pensioenfondsen aan te dringen tot het integreren van duurzaamheid in het beleggingsbeleid, en het ondertekenen van de UN Principles for Responsible Investment?




Partij van de Arbeid