Gemeente Dordrecht

Ruim zwerfvuurwerk veilig op!
Lever zwerfvuurwerk in bij de inzamelpunten. Verdien 1 euro per volle vuilniszak.

Met deze slogan start de gemeente Dordrecht op vrijdag 18 december de zwerfvuurwerk inzamelactie. Deze jaarlijks terugkerende campagne voert de gemeente om slachtoffers door zwerfvuurwerk te voorkomen. Een groot aantal vuurwerkongelukken gebeurt op nieuwjaarsdag. Jonge kinderen gaan dan op zoek naar vuurwerk dat niet is afgegaan en steken het opnieuw af. Weigeraars kunnen alsnog ontploffen. Voorkom ongelukken en zorg dat de straat op 1 januari 's ochtends al zwerfvuurwerk vrij is.

Campagne
Om Dordtenaren te bereiken heeft de gemeente verschillende communicatiemiddelen ingezet richting meerdere doelgroepen. Denk hierbij aan driehoeksborden in de stad, posters en flyers in bussen en bij de vuurwerkverkooppunten. Daarnaast rijden er in Dordrecht drie vuilniswagens van Netwerk met dezelfde boodschap.


1 Euro per volle zak vuurwerkafval
Om zoveel mogelijk zwerfvuurwerkafval in te zamelen heeft de gemeente achttien verschillende inzamelpunten in Dordrecht aangewezen waar Dordtenaren hun zwerfvuurwerk kunnen inleveren. Voor iedere volle vuilniszak ontvangt men 1 euro. De mensen kunnen het op zaterdag 2 januari tussen 10.00 en 15.00 uur naar de inzamelpunten brengen. Voor de exacte locaties zie de bijlage.

Kerstboom opgeruimd?
Dordtenaren kunnen bij diezelfde inzamelpunt en op zaterdag 2 of woensdag 6 januari tussen 10.00 en 15.00 uur hun kerstboom brengen. Zij ontvangen daarvoor 50 cent.

De gemeente hoopt dat de campagne 'Ruim zwerfvuurwerk veilig op!' bij ouders en jongeren zorgt voor het veilig omgaan met vuurwerk en dat de straten na oudjaar snel worden opgeruimd om slachtoffers van zwerfvuurwerk te voorkomen.

Kerstboomverbranding/hot spots
Op de laatste dag van het jaar zijn er weer legale kerstboomverbrandingsplekken, de zogenaamde hotspots. Stadsbeheer stort op dinsdag 29 en woensdag 30 december zand op verschillende locaties. Zie de bijlage voor de exacte locaties.

Prettige feestdagen
Naast de zwerfvuurwerkcampagne van de gemeente starten Halt en de Politie Zuid-Holland-Zuid ook campagnes. Deze campagnes richten zich met name op het veilig afsteken van vuurwerk en op het melden van vernielingen. Meer informatie over de Halt campagne is te vinden op www.knalrelaxed.nl. Voor meer informatie over de gemeentelijke campagne, kijk op www.dordtveilig.nl.

Datum 18 december 2009