Provincie Gelderland

Arnhem, 18 december 2009


*VERTEL NOG MEER HET VERHAAL ACHTER EEN OPGRAVING, EEN KASTEEL EN HET LANDSCHAP* Onderzoek Gelders Panel naar beleving Cultuurhistorie

Dit is een van de conclusies uit het onderzoek onder het Gelders panel naar de belevingswaarde van cultuurhistorie. De provincie voert een actief beleid om cultuurhistorie te bewaren én een nieuwe functie te geven. Zo wordt er veel geïnvesteerd in het restaureren van kerken en andere monumenten, scholtegoederen, molens en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het onderzoek was bedoeld om te kijken hoe inwoners cultuurhistorie waarderen, welke elementen het meest werden gewaardeerd en waar meer aandacht aan besteed zou moeten worden.

Het Gelders Panel heeft de cultuurhistorie in Gelderland hoog gewaardeerd, er zijn geen onvoldoendes gegeven. Molens, landgoederen, kastelen en cultuurbossen scoren zeer goed. Het Gelders Panel gaf aan dat cultuurhistorie herinneringen naar boven brengt, rust en plezier geeft. Volgens het panel zouden oude fabrieksterreinen, steenfabrieksterreinen en waardevolle ontginningen beleefbaarder gemaakt kunnen worden. Daarnaast heeft het panel behoefte aan meer informatie en het vertellen van het spannende verhaal achter monumenten, het landschap en archeologie. Ook zou cultuurhistorie toegankelijker en beter zichtbaar gemaakt kunnen worden. De provincie gaat de resultaten de komende jaren gebruiken om het beleid verder in te vullen.

Belvoir
Met haar cultuurhistorische beleid Belvoir heeft de provincie Gelderland zich als doel gesteld om de specifieke, (regionale) identiteiten van de Belvoirgebieden zo goed mogelijk behouden en versterken. Dit wordt gedaan met allerlei partijen zoals gemeenten, landschapseigenaren en kennisinstellingen. In 2009 is er extra geld beschikbaar gesteld voor cultuurhistorie uit de de recessiegelden.

CultuurhistorieEen opvallende verandering in onze samenleving van de laatste 15 jaar is dat steeds meer mensen nauw betrokken zijn en willen worden bij hun historische omgeving. Dit is niet vreemd want cultuurhistorie laat mensen zich ergens *thuis* voelen. Cultuurhistorie geeft mensen een gevoel van welvaart, verscheidenheid, betekenis en kwaliteit. Investeren in cultuurhistorie blijkt ook goed voor aantrekken van toeristen, de leefbaarheid van het platteland en versterkt de lokale en regionale economie. Gelders PanelDe provincie Gelderland heeft een digitaal inwonerspanel, het Gelders Panel. Het is een nieuwe manier om met de inwoners in contact te komen en onder een grote groep mensen te peilen wat er leeft. Doel is het vergroten van de betrokkenheid van de inwoners bij het beleid en het bestuur van de provincie. AanmeldenInwoners kunnen zich via de website: www.gelderland.nl aanmelden. Na aanmelden ontvangt men ongeveer vier keer per jaar een uitnodiging om een digitale vragenlijst in te vullen. Het invullen duurt ongeveer vijftien minuten. Na elke peiling verloot de provincie onder de deelnemers prijzen die te maken hebben met Gelderland. In 2009 zijn zeven peilingen gehouden.