Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

SCHUNCK* bibliotheek Heerlen op de 10de plaats in
de lijst van Beste Bibliotheken in Nederland.

De SCHUNCK* bibliotheek Heerlen is geëindigd op de 10de plaats in de lijst van Beste Bibliotheken in Nederland. Bibliotheekblad, het vakblad voor de openbare bibliotheeksector dat wordt uitgegeven door de Vereniging van Openbare Bibliotheken in Nederland, heeft deze lijst samengesteld door middel van een verkiezing. Die verkiezing heeft het bibliotheekblad georganiseerd om het grote maatschappelijke belang en het vernieuwende karakter van de openbare bibliotheken in Nederland extra onder de aandacht van een ruimer publiek brengen. In de eindronde van de verkiezing vertegenwoordigde de SCHUNCK* bibliotheek de provincie Limburg.

De openbare bibliotheken van Stadskanaal (provincie Groningen), Hoogeveen (Drenthe), Franeker (Friesland), Zwolle-Zuid (Overijssel), Barneveld (Gelderland), Lelystad (Flevoland), Doorn (Utrecht), Heerhugowaard (Noord-Holland), Delft (Zuid-Holland), Middelburg (Zeeland), Den Bosch (Noord-Brabant), Heerlen (Limburg), de Zeeuwse Servicebus (overige voorzieningen) en Amsterdam dongen ook mee naar de prijs.

De nominaties van de genoemde bibliotheken kwamen tot stand door een combinatie van voordracht door vakgenoten, voordracht door Mystery Guests en voordracht door de redactie van Bibliotheekblad. De drie groepen beoordeelden de bibliotheken op gebouw en inrichting, aanbod (papieren en digitale collectie) en tenslotte dienstverlening en klantgerichtheid. De beoordelaars gaven de bibliotheken in totaal elf rapportcijfers. Die cijfers zijn opgeteld, gedeeld door elf en zo kwam het uiteindelijke klassement tot stand.

SCHUNCK* bibliotheek is trots op haar plek in de lijst en benadrukt dat de samenwerking met de Gemeente Heerlen ten behoeve van de bibliotheekinfrastructuur een grote bijdrage heeft geleverd.

Verantwoordelijk wethouder Pé Diederen deelt in deze trots: "Ik vind het een bijzondere eer dat zowel het publiek als de branchegenoten de bibliotheek zo waarderen. Ik beschouw het als een aanmoediging om op de ingeslagen weg verder te gaan."

Hoofdredacteur van Bibliotheekblad, Eimer Wieldraaijer, zegt dat de onderlinge verschillen in het klassement klein zijn. De afstand tussen de nummer 1 en de laatste in de rij bedraagt slechts een luttele 1,4 punt. En daarmee bewijst de Nederlandse openbare bibliotheeksector over het geheel genomen van hoge kwaliteit te zijn.

///////