Ingezonden persbericht


Live aandelenwissel Beursgorilla Jacko in Artis geslaagd

Amsterdam, 18 december 2009

BeursGorilla Jacko heeft vrijdag live zijn maandelijkse aandelenwissel uitgevoerd in Artis in Amsterdam. De behaarde vermogensbeheerder van de financiële website BeursGorilla (http://www.beursgorilla.nl/) viert dit jaar zijn tweede lustrum. In die tien jaar wist hij ieder jaar de AEX te verslaan. Om zijn jubileum te vieren, voerde Jacko vrijdag 18 december zijn aandelenwissel live uit voor de verzamelde pers in dierentuin Artis in Amsterdam. Hij verkocht het aandeel Eurocommercial Properties en kocht er TNT voor terug.

Beursgorilla Jacko, met de stamboomnaam Bwana, is een echte gorilla die in Artis woont en door de website BeursGorilla.nl is geadopteerd. De live aandelenwissel vond vrijdag 18 december 2009 plaatst. Uit tien bananen (die zijn portefeuille voorstellen) selecteerde Jacko eerst het fonds Eurocommercial Properties. Dit aandeel heeft hij daarmee verkocht. Vervolgens deed de wijze gorilla een aankoop door een tweede banaan te kiezen uit 64 andere bananen. Deze bananen vertegenwoordigden de aandelen uit de AEX, Midcap en Smallcap die Jacko nog niet in zijn portefeuille had. Hieruit koos Jacko TNT, een aandeel dat de laatste tijd veel in het nieuws is omdat het belangstelling heeft van activistische aandeelhouders. Hoofdredacteur Joop van Vlerken van BeursGorilla noemt de aankoop van TNT een 'risicovolle investering'.

Bekijk de video van de live-wissel

Beursgorilla Jacko is één van de beste beleggers van Nederland en haalt al tien jaar lang een hoger rendement dan de AEX-index. In die tien jaar wist Jacko in totaal een positief rendement van 112% te behalen over zijn vermogen. Een gemiddeld rendement van ruim 7,5% per jaar! Dit in schril contrast met de AEX index, welke over de afgelopen tien jaar een negatief gemiddeld rendement behaalde van -4,5%. Vorig jaar was voor de beleggende gorilla, in verband met de crisis, wel een lastig jaar maar toch wist hij de AEX te verslaan. Dit jaar maakt Beursgorilla Jacko dit weer helemaal goed, over 2009 is inmiddels een rendement van meer dan 60% behaald. De AEX blijft daarbij ver achter met iets meer dan 30%.

Over Jacko
Beursgorilla Jacko is de behaarde vermogensbeheerder van de website BeursGorilla.nl. In januari 2000 kreeg Jacko bij wijze van experiment 75 bananen. Elk van deze bananen correspondeerde met een in Nederland beursgenoteerd fonds. Met de eerste tien bananen (met corresponderende aandelen) die Jacko selecteerde, is zijn portefeuille samengesteld. Sindsdien wisselt Jacko elke maand: één fonds eruit en een nieuw fonds erin, allemaal geselecteerd middels het trekken van bananen door Beursgorilla Jacko. Centraal hierbij staat de totale willekeurige keuze van aandelen. Dit omdat er geen informatie van het onderliggende aandeel in de banaan tot uitdrukking komt. Het gehele experiment met Beursgorilla Jacko is bedoeld als knipoog naar de financiële wereld. Echter, BeursGorilla.nl wil met dit experiment mensen ook laten nadenken over beleggen, met name aangaande beloofde en gerealiseerde rendementen die geen garantie betekenen voor de toekomst.

//// EINDE PERSBERICHT ////




Ingezonden persbericht